De jeugdleden van Kolpingszonen
De jeugdleden van Kolpingszonen Foto: Kolpingszonen

'Sjef Muziek' voor muzikanten

BERGEN OP ZOOM - Sjors Sportief krijgt met haar gratis activiteiten al jaren Bergenaren aan het bewegen. En op die succesformule speelt harmonie Kolpingszonen slim in. Zij komen speciaal voor beginnende muzikanten met Sjef Muziek.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Sjors Sportief, maar dan op muzikaal vlak. Dat is hoe Kees Timmermans van Harmonie Kolpingszonen het nieuwe initiatief van de harmonie uitlegt. Waar de deelnemers van Sjors Sportief een viertal trainingen mee mogen doen met een sportvereniging naar keuze, kunnen aspirant muzikanten een drietal 'trainingen' én twee concerten meedoen met de Bergse harmonie.

Orkesten

Harmonie Kolpingszonen heeft twee opleidingsorkesten. Er is een opstaporkest voor beginnende muzikanten die ongeveer een jaar een instrument bespelen. Daarnaast is er een klein orkest voor muzikanten die rond het niveau van het A-examen zitten en hoger. "We hebben twee concerten gepland waarbij beide orkesten acte de préséance geven met daarvoor drie repetities. Iedereen die belangstelling heeft om, vrijblijvend, te ervaren hoe het is om met meerdere muzikanten in een orkest voor publiek op te treden kan daarbij aansluiten", legt Timmermans uit. De beginnende muzikanten mogen dus drie keer aanschuiven bij de repetities en meedoen aan het instuderen van verschillende muziekstukken. Die brengen ze samen met de leden van de harmonie ten gehoren tijdens twee concerten. En daar houdt het niet bij op. Als klap op de vuurpijl zijn alle deelnemers ook meteen uitgenodigd voor de jaarlijkse barbecue van de Harmonie. Zij kunnen dan samen met de leden van de jeugdorkesten van Kolpingszonen het muzikale seizoen afsluiten.

Deelnemen

Iedereen die een blaasinstrument speelt of slagwerker is mag meedoen. Als je ongeveer één jaar les hebt mag je meespelen met het opstaporkest. Heb je je A examen gehaald of speel je minstens drie jaar dan mag je meespelen met het klein orkest. Beide orkesten bestaan uit leden in de leeftijd van 6 tot 17 jaar. Het project Sjef Muziek is gratis. Ook aan de deelname aan de barbecue zitten geen kosten verbonden. Meld je aan via jeugdkolpingszonen@outlook.com. Vermeld in je mailtje je naam, het instrument dat je speelt en hoelang je het instrument al speelt.[l]

Repetitieschema

De repetities zijn op maandag 11 juni, maandag 18 juni en maandag 25 juni. Het opstap orkest repeteert van 18.00 uur tot 18.45 uur en het klein orkest van 19.00 uur tot 19.45 uur. De concerten zijn op zondag 1 juli en maandag 2 juli. Ga voor meer informatie naar www.kolpingszonen.nl.