Zwembad de Schelp blijft nog een jaar dicht

BERGEN OP ZOOM - De gemeente moet diep in de buidel tasten voor de renovatie van zwembad de Schelp. Met het vervangen van de roestvrijstalen bevestigingspunten, het gemis aan inkomsten en het groot onderhoud wat meteen wordt uitgevoerd, is bijna zes miljoen euro gemoeid.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Zwembad De Schelp blijft nog tot de zomer van 2019 dicht. Dat heeft de gemeente Bergen op Zoom afgelopen week bekend gemaakt. Er is besloten om het vervangen van de verroestte onderdelen van de draagconstructie meteen te combineren met het groot onderhoud wat al gepland stond voor de komende jaren. "Daarmee wordt voorkomen dat het zwembad de komende jaren tussentijds voor onderhoud gesloten moet worden", aldus een woordvoerder. Tevens wordt meteen de mogelijkheid aangegrepen om het zwembad aantrekkelijker te maken voor het publiek en om het te verduurzamen. Zo worden er zonnepanelen en zuinige pompen geplaatst.
Spaarpot

De noodzakelijke werkzaamheden moeten worden betaald uit de algemene reserve van de gemeente. Het vervangen van de verroestte onderdelen kost 1,5 miljoen euro. Daarbij zal het verlies aan inkomsten door de sluiting oplopen tot acht ton. Voor het groot onderhoud hoeft 'slechts' vier ton uit de spaarpot te komen, omdat hiervoor eerder al geld opzij was gezet. De gemeenteraad beslist op 5 juli of ze de 2,7 miljoen euro beschikbaar stellen. De negen ton die gemoeid is met de investeringen in de duurzaamheid, komen te liggen bij het zwembad De Schelp zelf. "Dat bedrag verdient het zwembad op de lange termijn vanzelf terug."

Zwembad de Schelp moest in maart halsoverkop de deuren sluiten nadat uit onderzoek bleek dat er roest in de bouten van de draagconstructie van het bad zat. Daardoor kon de veiligheid van de bezoekers niet langer worden gegarandeerd. Om gebruikers tegemoet te komen werd buitenbad De Melanen vervroegd geopend.[l]