De Midzomernachtdroomstoer FOTO JAN DIRK HUIJSER
De Midzomernachtdroomstoer FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto: Jan Dirk Huijser

Ravelijn en Waterschans feestelijk heropend

BERGEN OP ZOOM - Met veel spektakel zijn afgelopen weekend het Ravelijn en de Waterschans na een grondige renovatie heropend. De twee historische vestingswerken zijn nu beide weer toegankelijk voor publiek. Daarmee is er weer een nieuws stukje van de Zuiderwaterlinie 'af'.

DOOR JAN DIRK HUIJSER EN
HANNEKE MARCELIS

De eer was zaterdag aan Wethouder Patrick van der Velden om het vernieuwde Ravelijn te heropenen. Na alle betrokkenen bedankt te hebben voor hun inzet en medewerking, verklapte hij dat er een wens gedaan mocht worden. Zijn wens luidde als volgt:

"Ik hoop dat de dna van jouw berrege zowel boven de grond als onder de grond voor eeuwen bewaard blijft voor onze stad "

Met deze wens opende Patrick van der Velden officieel het vernieuwde Ravelijn. De tekst was eveneens in eigen handschrift weergegeven op een 'pieleke', het Bergse woord voor jong eendje, in een glazen bol die plechtig te water werd gelaten in de gracht rondom dit historische buitenwerk. Voor zover dit niet al het geval was, konden de feestelijkheden toen écht beginnen.

Kunst en Cultuur
De heropening van het Ravelijn werd groots gevierd. Schuttersgilde Sint Sebastiaan opende het festival met een eerbetoon aan zijn thuisbasis waarna de Midzomernachtstoet het Ravelijn betrad. Een even fraai als indrukwekkend gebeuren met begeleidende muziek en tekst verzorgd door Ward Warmoeskerken. De bezoekers waanden voor dat moment even in het land van Koning Oberon, de elfenkoning uit de Midzomernacht van Shakespeare. Op het terrein en in de kazematten was doorlopend een breed scala aan kunst- en cultuuruitingen te bewonderen en te beluisteren. Zo was er kunst in de kazematten te bewonderen, vergastte het Piroskatrio met muziek aan tafel, bracht koor 'Passie" een aangename mengeling van 'chants' en bracht de groep Santola spektakel op de vestingwallen. Een vergelijk met de grote Keltische festivals in bijvoorbeeld Bretagne was wat de sfeer betreft zeker op zijn plaats.



Sfeer
Het in grote getale opgekomen publiek werd onthaald in een gastvrije ambiance met een meer dan ruim aanbod van eten, drinken en amusement. Omlijst door sfeervolle muziek, langs de eettafels flanerende troubadours en onder het genot van de vele lekkernijen was het goed toeven op het Ravelijn. Het zonnetje en de prettige temperatuur maakte het nog eens extra aangenaam. Door het talrijke publiek was het wel eens aanschuiven bij de verkooppunten en een plekje aan tafel bemachtigen viel ook niet altijd mee, maar het bleef allemaal in een prima sfeer. Een dame van het koor Passie gaf het als volgt weer: "Ik woon nu twee jaar in Bergen op Zoom en voel me hier sinds lange tijd weer 'thuis'; met name de gemoedelijkheid, de gezelligheid en de vele activiteiten in en rond Bergen op Zoom spreken mij enorm aan". Beter kan het niet verwoord worden! Het festival werd om ca. 22.30 afgesloten met een spectaculaire lichtshow.

'Bezoek het
Ravelijn met
een gids'


Zuiderwaterlinie
Het 'Ravelijn op den Zoom' was net als De Waterschans een belangrijk onderdeel van de Zuidwaterlinie die loopt van Bergen op Zoom naar Grave over een lengte van zo'n 160 kilometer en kent 11 historische vestingsteden., allemaal een bezoekje waard. Menno van Coehoorn startte rond 1700 met de aanleg, bedoeld als bescherming tegen vijandelijke aanvallen vanuit het zuiden naar Holland en Zeeland. U kunt het Ravelijn bezoeken onder begeleiding van de gidsen van de Stichting Bezichtiging Monumenten. Het is de moeite waard.

De Waterschans

De officiële opening van het Ravelijn was niet de enige heropening van een vestingswerk dit weekend. Ook Waterschans opende haar deuren voor publiek. Vrijdag was er een officiële opening voor genodigden, en zaterdagochtend konden geïntereseerden genieten van rondwandelingen onder begeleiding door het oudste vestingswerk van Bergen op Zoom. Speciaal voor die ochtend was er ook een infopunt ingericht in de hal van jachtbouwer Bruijs.

De bouw van De Waterschans startte in 1584. Het vestingswerk diende als verdediging en als huisvesting voor zo'n driehonderd tot vierhonderd soldaten. Nadat die functie niet langer nodig was, werd de Waterschans bekend door de oesterkwekerij, kreeftenpark en de oprukkende industrie.

Renovatie

Afgelopen jaren begon als onderdeel van de grootschalige werkzaamheden aan de Zuiderwaterlinie de renovatie van De Waterschans. Daarvoor haalden de betrokken gemeentes een miljoenensubsidie binnen via het project van de provincie 'Landschap van Allure'. Het gebied is toen gereconstrueerd volgens de tekeningen die gevonden zijn van rond 1880. Tijdens de voorbereidingswerkzaamheden kwamen ook de oesterputten uit de 19e eeuw tevoorschijn. Deze zijn met de reconstructie weer zichtbaar gemaakt. Bezoekers kunnen er gemakkelijk langs lopen via een nieuw wandelpad. Het oostelijk stuk dam is benut om vanaf de buitenwal via fietspad en voetpad naar de terre van het fort te wandelen. Dit kan via een burg en een doorgang in de omwalling van het fort. Die omwalling zal inwoners bekend voorkomen. Daarin lijkt de Waterschans enorm op het Ravelijn, Fort de Roovere, Fort Henricus en Beneden-Sas.[l]

Rondje Binnenschelde

Met het herstel van het Havenkanaal en de Waterschans is ook het rondje Binnenschelde af met een verhard fiets- en wandelpad. Dat was een langgekoesterde wens van veel omwonenden van de recreatieplas. Eerder werden al toeristische informatieborden over het rondje langs de route geplaatst.

Waterschans. FOTO GEMEENTE BERGEN OP ZOOM