'Zaterdagmiddagmuziek' in Gertrudiskerk

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 30 juni vindt er in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom weer een vrij toegankelijke 'Zaterdagmiddagmuziek' plaats, georganiseerd door de Gertrudis Cultuurstichting.

Twee talentvolle orgelstudenten van het Tilburgse Fontys Conservatorium brengen aan het Ibach-orgel een afwisselend programma ten gehore. Uit de 18e eeuw tot en met de 20e eeuw staat er muziek van Duitse, Italiaanse, Franse en Engelse componisten op het programma.

Componisten
Toon IJzerman (geb. 1998), is één van de spelers. Hij woonde in Heerle, was scholier aan het Juvenaat in Bergen op Zoom en kwam na de restauratie van het Ibach-orgel (2011) trouw enkele keren per jaar het Ibach-orgel bespelen. Hij is 2e jaars student orgel aan het Tilburgs conservatorium en wordt al regelmatig gevraagd voor orgelbespelingen. Nu dus ook op het orgel dat hem als musicus mede heeft gevormd. Op vijfjarige leeftijd volgde hij pianolessen. Inmiddels geeft hij orgelconcerten in binnen- en buitenland. Voor hem is deze orgelbespeling dus in zekere zin een thuiswedstrijd!
Niels de Klerk is eveneens een veelbelovend 2e jaars orgelstudent aan het Tilburgs Conservatorium. In 2005 begon hij als 8-jarige met orgelspelen. Niels nam succesvol deel aan concoursen en masterclasses. Hij is organist in vijf kerken rondom Werkendam. In de Hervormde Kerk te Lexmond bespeelt hij het historische Strümphler-orgel uit 1791.
Een greep uit de te beluisteren muziek: van J.S. Bach (1685-1750) 'Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ', van Louis Vierne (1870-1937) 'Impromptu' en van Marcel Dupré (1886-1971). Voorts 'Adagio in e' van Frank Bridge (1879-1941) en delen uit de 11e orgelsonate van Josef Rheinberger (1839-1901).

Informatie
Aanvang concert 16.00 uur. Toegang gratis. Bij het verlaten van de kerk is een collecte ter bestrijding van de onkosten. De gebruikte kerkingang is aan de zijde van de Kerkstraat. [l]