Op woensdagochtend 20 juni liet minister Bruins van Medische Zorg en Sport zich in Breda bijpraten over de stappen die zes pionierregio’s in Nederland afgelopen maanden gezet hebben op het gebied van integrale geboortezorg.
Op woensdagochtend 20 juni liet minister Bruins van Medische Zorg en Sport zich in Breda bijpraten over de stappen die zes pionierregio’s in Nederland afgelopen maanden gezet hebben op het gebied van integrale geboortezorg. Annature Breda

Koplopers integrale geboortezorg maken indruk

BERGEN OP ZOOM - Op woensdagochtend 20 juni liet minister Bruins van Medische Zorg en Sport zich in Breda bijpraten over de stappen die zes pionierregio’s in Nederland afgelopen maanden gezet hebben op het gebied van integrale geboortezorg.

De regio’s lieten zien hoe een andere inrichting van de zorg voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind de kwaliteit van geboortezorg ten goede komt.

Zij geven daarmee gehoor aan de wens van de minister om regionaal de kwaliteit van geboortezorg naar een hoger niveau te brengen.

Koplopers

De aanleiding voor integrale geboortezorg is het besef dat in Nederland de al goede kwaliteit van geboortezorg nog verder kan en moet verbeteren.

Met als belangrijk effect het verder terugdringen van de babysterfte.

Door de samenwerking tussen de 1e en 2e lijnsverloskundigen, gynaecologen, ziekenhuis en kraamzorgorganisaties rondom zwangerschappen anders te organiseren, verbetert de kwaliteit van zorg.

Zes regio’s hebben hierin nu het voortouw genomen en de eerste resultaten lijken veelbelovend.

Het gaat om JijWij uit Helmond; Qocon uit Bergen op Zoom; Geboortezorg Midden Kennemerland uit Beverwijk; Zuid aan Zee uit Dirksland; Geboortehart in Hoorn en Annature geboortezorg uit Breda.

Qocon

In deze regio werken negen zelfstandige verloskundigenpraktijken, vijf kraamzorgorganisatie en de gynaecologen, kinderartsen en klinisch verloskundigen van het Bravis ziekenhuis samen in Qocon.

Met elkaar zorgen zij sinds 2016 voor een naadloos op elkaar afgestemd zorgnetwerk.

Best mogelijke condities

De zorg wordt door Qocon georganiseerd rondom het gezin en is er op gericht de best mogelijke condities te creëren om de start voor een gezond leven mogelijk te maken. [l]