Afbeelding
Foto:

Ik ben Bergen: Wouter Wilting

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Deze week leeft Bergen in wielersferen en deze dus serie ook met Wouter Wilting van Studio Velo.

Door Thijmen Alleman

De hele regio wordt deze week met name door één evenement in zijn greep gehouden: Het Nederlands Kampioenschap wielrennen. Voor Bergen is de tijdrit van woensdag natuurlijk het hoogtepunt. Ook Wouter kijkt ernaar uit: "Ik heb er heel veel zin in. De voorspelling geven aan dat het goed weer wordt. Ik verwacht dat het een gezellige dag wordt."

Stapsgewijs

Inmiddels is Wouter al weer drie jaar open met zijn wielerwinkel Studio Velo. Volgens hem is het eigenlijk toeval dat die winkel er gekomen is. "Ik had net zo goed een autobedrijf kunnen beginnen. Ik was al actief in die branche, maar toen die instortte, kwam ik ineens thuis te zitten." Hij besloot die tijd te gebruiken om eens goed na te denken wat hij nou precies wilde. "Ik had destijds al een paar jaar een tweedehands racefiets om mijn conditie op peil te houden buiten het voetbalseizoen. Vond fietsen bijzonder leuk om te doen. Dus ik wou mijn fiets verkopen en een nieuwe aanschaffen. Ik kreeg het voor mekaar om winst te maken op die eerste fiets. Dat vond ik wel leuk en dus ben ik in tweedehandsfietsen gaan handelen." Via werk als vertegenwoordiger wist Wouter kennis op te doen over het runnen van een eigen zaak en zo werd Studio Velo geboren. "Het is een beetje toeval, maar heb het wel stapsgewijs gedaan."

'Ik ben blij als ik
per jaar zo'n
5.000 kilometer haal'

Wouter heeft dus letterlijk van zijn hobby zijn werk kunnen maken. Dat betekent niet dat hij niet meer op de fiets zit. "Veel dinsdagen en donderdagen is er een fietstocht met klanten van de winkel en op zondag fiets ik met een fietsclub. Ik ben blij als ik per jaar zo'n 5.000 kilometer haal." Tijdens het fietsen is Wouter vooral te herkennen aan zijn kleding. "Ik heb een hele mooie fiets en dat is natuurlijk mijn uithangbord. Misschien had hij rood moeten zijn, dan was het een headturner geweest. Ik draag meestal verschillende kleuren, dan lijk ik wel een clown op een fiets", lacht hij.

Mooie plek

De Antwerpsestraat wordt door Wouter omgeturnd tot een klein wielerfestivalletje. "Die dag zelf denk ik niet dat iemand hier binnenloopt om een fiets te kopen, maar het wordt hier wel druk denk ik. We hebben een tap met Kwaremont-bier, we hebben een foodtruck voor de deur, een oude ploegleiderswagen die omgebouwd is tot koffiebar, mijn winkel staat vol met mooi demo-materiaal en er is een lekker muziekje, bovenop de wielrenners die langskomen. Ik denk dat er langs de route 3 mooie plekken zijn: De Grote Markt, de Lievevrouwenstraat en hier."

Wat vindt je mooi aan Bergen op Zoom?

"Het mooiste is meteen ook het lelijkste. Er hangt hier een nostalgische sfeer. Bergen is een groot dorp. Het is hier echt ons-kent-ons. Dat betekent ook dat iedereen iets van iedereen vindt. En dat is dan weer wat minder mooi."

Wat zou je willen veranderen?

"Het idee dat je moet betalen voor een parkeerplek vindt ik heel raar. De gemeente haalt geld uit de zakken van bewoners om de kas te spekken, maar de gemeenten krijgt het voor elkaar om gigantische verliezen te draaien. Vind ik bijzonder."