Woensdagochtend 27 juni ondertekenen Ton Ringersma en Patrick van der Velden de samenwerkingsovereenkomst
Woensdagochtend 27 juni ondertekenen Ton Ringersma en Patrick van der Velden de samenwerkingsovereenkomst Foto: Stadlander

Handtekening onder sloop van de Scheldeflat

BERGEN OP ZOOM - Het Scheldebalkon wordt groots aangepakt. Dat hebben woningbouwcorporatie Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom bekend gemaakt. Zij presenteerden afgelopen week een masterplan voor de wijk waarbij er 330 woningen worden weggehaald, en er 251 nieuwe voor in de plaats komen. De eerste werkzaamheden zijn al van start gegaan.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De wijk Fort-Zeekant ligt al jaren onder de loep bij de gemeente Bergen op Zoom en Stadlander. Al in 2001 maakten zij een masterplan om de volksbuurt te herstructureren. Daar is afgelopen week met de ondertekening van de plannen voor het Scheldebalkon en een informatieavond voor de omwonenden een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd. Het Scheldebalkon is de naam voor het gebied in de wijk Fort-Zeekant tussen de Casper Fagellaan, Jacob Catslaan, Paulus Buyslaan en de IJssellaan.

Nieuwbouw

Stadlander gaat een groot aantal woningen realiseren, namelijk 251 met een maximum van 260. Dat bestaat deels uit renovatie, maar voor het grootste deel uit nieuwsbouw. En om daar ruimte voor te maken, moet er eerst gesloopt wordt. In totaal gaan er 330 woningen naar de vlakte. Dat gebeurt wel in fases. Het project zal jaren in beslag nemen. De ontwikkeling van de wijk gebeurt in twee fases, waarvan de tweede sowieso niet vóór 2023 zal starten. De nieuwe woningen die Stadlander realiseert zijn allemaal gasloos en nul-op-de-meter. Daar is wethouder Patrick van der Velden blij mee. "Het bouwen van gasloze woningen past goed binnen onze duurzaamheidsvisie. In de wijk Gageldonk is daar ook al uitgebreid op ingezet, dus het is mooi om te zien dat dat nu ook in Fort Zeekant gebeurd." Ook zal een groot deel van de nieuwbouw levensloopbestendig worden, wat betekent dat de woningen ook voor ouderen geschikt zijn. Er komen grofweg twee soorten woningen in de wijk te staan: eengezinswoningen en stedelijke bewoning zoals appartementen. Het dorpse deel met de eengezinswoningen komt in het zuidelijke deel van de wijk te liggen, terwijl de appartementen meer richting de stad worden gebouwd.

'Park Belvedère
wordt het groene
hart van de wijk'

Park

Onder de noemer van duurzaamheid en leefbaarheid wordt het Scheldebalkon een stuk groener gemaakt. Er komt namelijk een groot park in het gebied te liggen, genaamd Belvedère. Dat wordt hét nieuwe groene hart van de wijk. De bestaande groenstrook aan de Casper Fagellaan wordt daarvoor doorgetrokken tot aan de Scheldelaan. "Daarmee gaat de hittestress naar beneden, verbetert de afwatering en wordt de wijk voor de bewoners aangenamer", legt Van der Velden uit. Hoe het park er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Wel zal de glooiing van de Brabantse Wal er sowieso tot uiting komen. Omwonenden krijgen inspraak in de verdere uitwerking van de plannen voor de 'groene ontmoetingsplaats'.

Ontsluiting

De verkeersstructuur in de wijk gaat op de schop. Vooral de ontsluiting van de wijk wordt fors verbeterd. Dat wordt gedaan door de Borgvlietsedreef door te trekken tot aan de Markiezaatsweg. Ook wordt de verbinding tussen de Augustalaan en de Scheldelaan verbeterd. Stadlander maakt bovendien meer ruimte voor fietsers. De Casper Fagellaan wordt namelijk autovrij gemaakt. [l]

De Scheldeflat

De Scheldeflat was lange tijd een serviceflat voor ouderen, en daarna volgende een periode van antikraak en tijdelijke huur voor onder andere statushouders. De afgelopen jaren kwam de flat regelmatig negatief in het nieuws vanwege overlast, vernielingen en lawaai. Maar na 2023 verdwijnt hij definitief uit het straatbeeld van de wijk.