Drukte tijdens de doorkomst op de Grote Markt FOTO HANNEKE MARCELIS
Drukte tijdens de doorkomst op de Grote Markt FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

NK tijdrijden raast door de stad

BERGEN OP ZOOM - Het was wielrennen wat de klok sloeg in Bergen op Zoom woensdag. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat vond NK Tijdrijden plaats. De wielrenners startten bij de Gevangenpoort, reden vele kilometers de stad uit richting Wouwse Plantage om vervolgens om te keren en te finishen op de Grote Markt.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het begon woensdag nog rustig in de stad, maar al snel werd het toch een beetje drammen rond het parcours. Met name langs de Gevangenpoort en op de Grote Markt was het gezellig druk langs de dranghekken. Het publiek genoot met volle teugen van het wielerspektakel wat door de stad raasde. En met zon en 27 graden hadden ze daar ook geen beter weer voor kunnen treffen.

Winnaars

Halverwege de middag konden de eerste winnaars worden gehuldigd. Bij de Junioren was het Axel van der Tuuk, die in alle vroegte als eerste het winnaarspodium mocht opklimmen. Bij de beloften was de eer aan Hartthijs de Vries. Bij de Elite-vrouwen/Belofte-Vrouwen was de spanning groot. Vooraf werd het indrukwekkende deelnemersveld bij de vrouwen uitgebreid geprezen. Onder andere Chantal Blaak, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen golden als grote favorieten. Maar het was uiteindelijk Ellen van Dijk die er met de eer vandoor ging. Zij finishte in 33:15.890, wat genoeg was voor het goud. Ze bleef daarmee de nummer twee, Van der Breggen, zo'n zes seconden voor.

Van Baarle
Bij de mannen was het verrassend genoeg Dylan van Baarle die de titel won. Hij bleef topfavoriet Jos van Emden ruim voor. Die kwam niet verder dan de vijfde plaats, nadat hij aanvankelijk tijdens de wedstrijd nog op de eerste plaats lag. Op de tweede plaats eindigde Niki Terpstra. Hij finishte dertig seconden later dan de verrassend sterke Van Baarle. Voor Dylan Van Baarle kwam een droom uit met het winnen van dit tijdritkampioenschap. Bij de beloften was hij al eens tijdritkampioen, maar bij de elite was dat nog nooit gelukt. "Het is natuurlijk heel mooi om een keer het rood-wit-blauw te pakken. Dit jaar waren mijn tijdritten internationaal gezien nog niet super, maar ik had wel gemerkt dat het in mijn voordeel is als er een lange tijdrit wordt gereden en die hadden we hier natuurlijk", liet Van Baarle na afloop weten aan de KNWU.

Na de Elite mannen stonden er nog drie wedstrijden op het programma, namelijk die voor de Junior-vrouwen, Nieuwelingen-meisjes en de Nieuwelingen. De eerste plaats ging daar respectievelijk naar Rozemarijn Ammerlaan, Maud Rijnbeek en Joris Buters.

Overlast

Terwijl de wielerfanaten zich rondom het parcours verzamelden om te genieten van het spektakel, waren er ook inwoners die met vragen zaten over de route. Inwoners die rond het parcours wonen hadden naar aanleiding van de komst van het NK naar de stad een informatiebrief ontvangen. De rest van de inwoners moest via andere kanalen de informatie over de wegafsluitingen krijgen. En dat is niet goed genoeg gelukt, stelt de SP in een brief aan het college. Hoewel er borden waren geplaatst en de lokale media het evenement onder de aandacht bracht bij inwoners, stonden vele Bergenaren woensdag toch voor een onaangename verrassing. Zij wisten bijvoorbeeld niet waar ze het parcours over konden steken en hoe de route precies liep. "Moest zelfs helemaal naar Hoogerheide om nog naar mijn werk te kunnen in Etten, meer info cq bewegwijzering had fijn geweest", is één van de reacties die op de Facebook-pagina van de gemeente is te lezen. De SP wil graag van het college weten wat het protocol is rondom de communicatie bij grote evenementen in de stad, en hoe de gemeente dat protocol gaat verbeteren. Ook is de partij benieuwd of de gemeente inwoners en ondernemers financieel gaat compenseren. Verschillende ondernemers zijn volgens de partij omzet misgelopen, en inwoners hebben extra parkeerkosten moeten betalen.[l]

De sporters fietsen zich warm in aanloop naar de wedstrijd FOTO REMKO VERMUNT