Paul (rechts) is pas net begonnen, maar Edwin is al sinds 1994 brandweerman.
Paul (rechts) is pas net begonnen, maar Edwin is al sinds 1994 brandweerman. Foto:

Ik ben Bergen: Brandweermannen Edwin en Paul


BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Vandaag gaan we het hebben over Edwin Westdijk en Paul Zwering van de vrijwillige brandweer.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Hoewel, vrijwillig, dat is een aparte term als je het aan Edwin vraagt. "We krijgen wel eens de vraag of we bij een brand gaan kijken en dan de 'echte' brandweer bellen", lacht Edwin. "Maar zo werkt het niet. De term vrijwilliger dekt de lading niet. We zijn eigenlijk parttime brandweerman. We krijgen dezelfde opleidingen en fysieke tests, we rukken mee uit waar nodig en mogelijk, alleen we doen het niet voor ons werk. Het enige vrijwillige aan het brandweer zijn voor ons, is dat we ons vrijwillig aanmelden, maar dat doet iedere brandweerman", zegt hij met een knipoog. "Wat veel mensen niet weten is dat wij in ons cluster maar drie beroepsposten hebben. De rest is allemaal 'vrijwillig'."

Wachtlijst

Jarenlang daalde het aantal aanmeldingen bij de brandweer, tot dit jaar. Voor het eerst in lange tijd werd in Nederland een stijging gemeten over de hele breedte. Iets dat ze in Bergen op Zoom al langer zien. "Wij hebben bij deze post plaats voor 22 brandweermannen. We hebben meestal een wachtlijst met zo'n 8 namen erop. Dat is een mooi lijstje. Daar kunnen we een beroep op doen als een collega aangeeft er over enige tijd mee te willen stoppen. Zo kunnen we ons daarop voorbereiden."

'Het is gewoon zo´n stoer beroep. Ik hoop er mijn werk van te maken'

Een van de mannen die op dat lijstje stond, maar inmiddels bezig is met zijn opleiding, is Paul Zwering. Nog maar net twee weken geleden haalde hij zijn eerste diploma en nu mag hij dus mee uitrukken.

"Ik ben een basketballer en iemand in mijn team zat bij de brandweer. Hij vertelde daar heel enthousiast over. Het klonk zo leuk en gaaf dat ik dat ook wel wilde, maar ik kende de mogelijkheden niet. Uiteindelijk toch de gok gewaagd en me aangemeld. Toen kwam ik op de wachtlijst terecht, maar nu blijkt dat de aanhouder wint. "

Origineel

Na een jaar op de wachtlijst begon Paul zijn opleiding voor de zomer van 2017. "Je weet niet goed waar je aan begint. Daarom is er ook een proeftijd van 3 maanden om te kijken of het wel bij je past. Ik heb in die periode geen moment getwijfeld. Het is begonnen als een gewone interesse, maar tijdens de opleiding ben ik het alleen maar leuker en interessanter gaan vinden." Hij is nu nog vrijwillig brandweerman, maar hoopt er in de toekomst zijn werk van te kunnen maken. "Het is gewoon zo'n stoer beroep. Ik vind Technische Hulpverlening, mensen bevrijden uit benarde situaties, heel gaaf om te doen. Daarnaast is het mooi om in teamverband te werken met leuke collega's en je draagt je steentje bij aan de maatschappij. Het is geen origineel antwoord, maar wel echt waar."[l]

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

Paul: "Het is een mooi historisch stadje. Ik ben eigenlijk Hagenees, maar woon hier al sinds 1995. Ik woon hier graag en ben wel van dit stadje gaan houden."

Wat zou je willen veranderen?

Paul: "Ik zou het echt niet weten. Je hebt hier veel leuke dingen om te doen, de terrasjes zijn altijd gezellig en ik mis niets. Dus ik denk niet dat ik iets wil veranderen.