Wit geeft mat in drie zetten
Wit geeft mat in drie zetten Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Schaakseizoen voorbij, Zomerschaak begint

BERGEN OP ZOOM - De Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV heeft het schaakseizoen 2017-2018 afgerond, Oliver de Hert is de nieuwe clubkampioen. In juli en augustus kan iedereen iedere zaterdagmiddag schaken in de Bibliotheek van Bergen op Zoom.

Open Bergs en clubkampioenschap

Het Open Bergs Schaakkampioenschap 2017-2018 is gewonnen door Oliver de Hert, daarmee is hij ook de nieuwe clubkampioen van BSV. Oliver won de A-finalegroep met 7 punten uit 9 wedstrijden. Het kampioenschap werd pas in de laatste ronde beslist, toen bleek dat titelverdediger René Punt weliswaar het zelfde puntentotaal had gehaald, maar op een kwart SB-punt minder was blijven steken. Dat is het kleinst mogelijke verschil. René eindigde dus op de tweede plaats.

De B-finale werd gewonnen door Ton Hertogs, die eveneens 7 punten uit 9 wedstrijden behaalde. Hiermee bleef hij zijn drie naaste concurrenten een half bordpunt voor.

Het clubkampioenschap bij de jeugd werd gewonnen door Dion Winterberg.

Andere interne kampioenschappen

Naast het Open Bergs werd er in de interne competitie van BSV nog gestreden om andere kampioenschappen. In deze kampioenschappen viel Angelique Osinga op: zij won zowel het Snelschaaktoernooi als, met grote voorsprong, het Gongtoernooi. Gedeeld met René Punt won Angelique ook het Rapidkampioenschap.

Externe competities

BSV speelt ook tegen andere schaakverenigingen. Het eerste team speelt al jaren in de landelijke schaakcompetitie in de derde klasse, en eindigt doorgaans in de middenmoot. Met een vierde plaats lukte dat ook dit seizoen.

Het tweede team behaalde dit jaar het kampioenschap in de tweede klasse van de Brabantse schaakcompetitie.

Het afgelopen seizoen schaakte het derde BSV-team in de promotieklas van de Zeeuwse competitie, en behaalde daar de tweede plaats, slechts één matchpunt achter de kampioen.

Het vierde team eindigde op de vijfde plaats in de derde klasse vam de Brabantse competitie.

In de Brabantse Avondcompetitie is het A-team helaas gedegradeerd, het B-team behaalde de tweede plaats.

In de Brabantse Bekercompetitie werd BSV uitgeschakeld in de kwartfinale.

Zomerschaak

Deze zomer kan er iedere zaterdagmiddag van 1 tot 4 worden geschaakt in de Bibliotheek in de Kortemeestraat in Bergen op Zoom. Deze schaakmiddagen gaan ook door tijdens de zomersluiting van de Bibliotheek. Tijdens deze schaakmiddagen is iedereen van harte welkom om langs te komen voor een kennismaking met het spel en BSV, om een partij schaak te spelen, of een gratis schaakclinic of een andere schaakactiviteit bij te wonen. Op zaterdag 7 juli opent het zomerschaak met champagne en een simultaan tegen de BSV-leden Angelique Osinga en André van der Graaf. Op zaterdag 25 augustus wordt het Zomerschaak afgesloten met een simultaan tegen clubkampioen Oliver de Hert.

Schaakprobleem

Op 6 juni was de schaakstelling: Wit: Kc1, Dg5, Td1, Te1, Lb3, Pa4, Pf5, pi a2, b2, c2, e5, f2, g2, h2; Zwart: Kg8, Da5, Ta8, Tf8, Ld7, Pb8, Pe8, pi a6, b4, d6, e6, f7, g7, h7. Wit wint met 1. Ph6+ Kh8, 2. De7. Na deze stille zet gaat zwart mat. Er dreigt 3.Dxf8 mat, wat ook volgt op 2… gxh6, en op 2... Tg8 volgt 3. Pxf7 mat. Het hardnekkigst is 2... Pf6 3. Dxf8+ Pg8 4. Dxg8 mat.

De nieuwe stelling komt uit een partij tussen Davies en Rendle uit de Britse competitie 2007-2008. Wit geeft mat in 3 zetten. [l]