Topacteurs van de toekomst, en nu al, Puk en Rom Elszakkers
Topacteurs van de toekomst, en nu al, Puk en Rom Elszakkers Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Puk en Rom Elzakkers

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Deze keer aandacht voor het jonge duo Puk en Rom Elzakkers.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Dat in Bergen op Zoom veel talentvolle mensen wonen, mag geen verrassing meer zijn. Twee van hen zijn broer en zus Puk en Rom. Puk heeft er al twee jaar bij Kinderen voor Kinderen op zitten en een rol gespeeld in The Sound of Music. Rom heeft bijvoorbeeld al op het podium gestaan bij Dolfje Weerwolfje. Ze waren ook samen te zien in de Sprookjesboom musical in de Efteling en zijn mogelijk binnenkort samen in scholen door heel Nederland te zien.

'Ik wilde nog meer mijn best doen om kinderen die gepest worden te helpen'

Rom en Puk spelen namelijk allebei een rol in het interactieve lesprogramma PETS van Brian op de Dijk. Bij PETS krijgen kinderen op school filmpjes van pestsituaties te zien en wordt hen gevraagd hoe zij zouden handelen. Zo leert een hele klas dat iedereen iets aan pesten kan doen. Puk: "Het was heel anders om dit te doen, dan een musical. Het was best moeilijk om het goed neer te zetten. Als het een leuke scene is gaat het snel, maar er zaten ook moeilijke stukken tussen die lang duurde om op te nemen." Ondanks dat het wel eens moeilijk was, was Rom heel gemotiveerd. "Ik wilde nog meer mijn best doen om zo kinderen die gepest worden zo goed mogelijk te helpen." Voor Puk gold dat ook. "Ik hoop dat pesters zich meer beseffen wat een kind meemaakt dat gepest wordt en het dus niet meer doen. We hopen natuurlijk dat pesten helemaal stopt, maar dat wordt lastig."

Juichen

Ondanks dat het om een zwaar en belangrijk thema ging, waren de opnames leuk om te doen. Rom: "In de scene waren we heel boos op elkaar, maar zodra het filmen klaar was, stond iedereen te lachen en elkaar te vertellen hoe goed het ging." Puk: "De laatste scene was klaar en toen stonden we allemaal te juichen, maar het moest opnieuw. Dus ineens moest iedereen weer boos zijn op elkaar."

Toekomst

Als het aan de broer en zus ligt, zien we ze later nog veel terug. Op het witte doek of op het podium. Rom: "Het liefst ga ik later in films spelen. Ik ben niet zo dol op zingen, omdat het heel moeilijk is. Maar acteren is tof."

'Zingen, dansen en
acteren, ik vind het
alle drie even leuk'

Puk: "Ik sta dansend en zingend op, luister elke dag muziek en vind acteren heel leuk. Zingen, dansen en acteren, ik vind het alle drie even leuk. Daarom wil ik juist wel in musicals te zien zijn."

Wat vinden jullie mooi aan Bergen op Zoom?

Rom: "Hier op de Plaat is het mooi groen. Daar geniet ik wel van. En ik hou ervan dat het hier lekker rustig is. Niet zo druk als in Amsterdam." Puk: "Ik geniet ook van al het groen hier."

Wat zouden jullie willen veranderen?

Rom: "De stoplichten bij de Zeeland zijn echt gevaarlijk. Soms moet je tegelijk fietsen met wanneer de auto's mogen rijden." Puk: "We hadden hier een hutje waar we met de hele buurt speelden. Twee zomers zijn we bezig geweest met het bouwen, maar de gemeente heeft het toen weggehaald. Dat is echt jammer. Ik zou onze hut wel terug willen hebben."