Vijf keer zelf ontspannen voor mantelzorgers

BERGEN OP ZOOM - Mantelzorgers hebben een belangrijke taak: zorgen voor een naaste. Dit kost tijd en energie. Als je zorgt voor een ander, is het noodzakelijk dat je op tijd rust neemt om jezelf weer op te laden, zodat je samen verder kunt. Door ontspanning krijg je nieuwe energie; je lichaam en je geest komen tot rust. Daarmee herstel je je evenwicht en blijven draagkracht en draaglast in balans. Steunpunt Mantelzorg BoZ organiseert in het najaar van 2018, vijf ontspannende bijeenkomsten van twee uur. Tijd voor jezelf om helemaal tot rust te komen.

Elke bijeenkomst is anders, zodat je kennis kunt maken met verschillende manieren van ontspannen. Je hoeft geen ervaring te hebben, je kunt gewoon komen ervaren. We starten met koffie en thee en sluiten af met een drankje. Alle mantelzorgers zijn welkom!

5 bijeenkomsten
1. Ontspannen door aandacht. Door aandacht verandert je beleving. Je ziet, ruikt, hoort, voelt en proeft meer. Door aandacht creƫer je rust in je hoofd. Je concentratie neemt toe en je bent bewust aanwezig. Iedereen kan dit leren en het is nog leuk ook!
2. Ontspannen door een geleide visualisatie. In deze bijeenkomst begeleiden we je naar ontspanning. Dat doen we door beweging, door aanspannen en ontspannen, door muziek en door een geleide visualisatie. Je kunt zitten of liggen en je overgeven aan de stem en de muziek die je meeneemt.
3. Ontspannen door uitwisseling. Praten en ervaringen met elkaar uitwisselen, is ook een vorm van ontspanning. Vaak herken je verhalen van anderen, dat geeft rust. Je bent niet de enige. Anderen weten wat je door maakt en hebben begrip. Door te praten en te luisteren, kom je tot rust. Je kunt gewoon zijn wie je bent!
4. Ontspannen door yoga. Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Beweging maakt bepaalde stoffen aan in de hersenen, waardoor je ontspant. De bewegingen die we maken zijn eenvoudig en voor iedereen te volgen. Je hoeft niet lenig te zijn. Het gaat om de afwisseling van bewegen en rust, van aanspannen en ontspannen.
5. Ontspannen door geluid. In deze laatste bijeenkomst ervaar je ontspanning door te liggen of te zitten en te luisteren. We gebruiken klankschalen (koperen schalen) die met behulp van een houten staaf tot trillen worden gebracht. Geluid is trilling en deze trilling kun je horen en voelen door je hele lichaam. Dat werkt ontspannend. Elke klankschaal heeft een andere vorm en een ander geluid, dat maakt het concert van al die verschillende klankschalen zo bijzonder!

Informatie
Wanneer: op woensdagavond, eenmaal per twee weken van 19.00 tot 21.00 uur.
De data: 29 augustus, 12 en 26 september, 10 en 24 oktober 2018.
Waar: In de Wittenhorst, Lindenlaantje 1a, 4661 JK Halsteren.
Tip: Draag gemakkelijk zittende kleding (bijvoorbeeld een joggingbroek) waarin je gemakkelijk kunt bewegen. Matjes zijn aanwezig. Maximaal 12 deelnemers, meld je snel aan, vol = vol.
Aanmelden: aanmelden@mantelzorgboz.nl onder vermelding van 'Vijf keer ontspannen' of 0164-299491. [l]