Piet Andriessen heeft een breed assortiment in zijn winkel FOTO JAN DIRK HUIJSER
Piet Andriessen heeft een breed assortiment in zijn winkel FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto: Jan Dirk Huijser

Piet Andriessen is horlogemaker in hart en nieren

BERGEN OP ZOOM – Op 18 juli 1848 opende Gabriël Andriessen zijn horloge- en reparatiewinkel in de Engelsestraat te Bergen op Zoom. Nu, anno 18 juli 2018, en 170 jaar later wordt de winkel bestierd door een van zijn nazaten, Piet Andriessen, uiteraard met diens echtgenote.

DOOR JAN DIRK HUIJSER

Gabriël Andriessen vestigde zich na een aantal jaar in de Bosstraat 2, naast de bestaande winkel. Het was overgrootvader Dionisius Cornelis die de winkel eind 1800 vergrootte in de vorm zoals die thans aan de Grote Markt gevestigd zit. Het daarnaast gelegen pand in de Bosstraat werd weer woonhuis voor de weduwe van D.C. Andriessen in 1913. Van al deze verbouwingen zijn de bouwtekeningen en vergunningen bewaard gebleven. "De vakbekwaamheid heeft zeker niet geleden onder al deze verbouwingen", verzekert Piet Andriessen. Vol trots laat hij een fraai gestileerd Franse "Oeil de Boeuf" uurwerk zien dat door voorvader Gabriël werd verkocht, vermoedelijk in het pand in de Bosstraat.

Juwelier en Horlogemaker
Piet benadrukt met klem dat hij van beroep 'horlogemaker' is en dat is heel wat anders als 'juwelier'. "Ik heb voor horlogemaker een gedegen opleiding moeten volgen met alle nascholingscursussen", vertelt hij. "Het juweliersvak is in mijn ogen veel meer een verkoopgebeuren, natuurlijk moet je als juwelier veel weten van edelstenen, goud en zilver, maar horloges en klokken maken en herstellen is toch een heel andere discipline". De rolverdeling binnen het bedrijf is duidelijk, echtgenote Anja doet de winkel en Piet vermaakt zich met zijn lust en zijn leven, namelijk het herstellen van uurwerken in alle vormen en maten voor zover er nog onderdelen zijn en het qua prijs nog te betalen is.

Assortiment

Juwelier C. Andriessen kent een breed assortiment, niet alleen horloges en uurwerken maar ook sieraden, bestek, bedeltjes en kleine hebbedingen. "Maar de markt is helaas schraal", legt hij uit, " we moeten ons daarop aanpassen". Dat betekent dat er vooral verstandig ingekocht moet worden en het kwaliteitsniveau als 'iets' boven het gemiddelde en als niet al te duur omschreven kan worden. "Er is geen andere keus", stelt hij, "de concurrentie van met name de internetbedrijven is moordend en veelal fataal gebleken in de branche". Piet memoreert dat er ooit 9 juweliers in Bergen op Zoom gevestigd waren, nu zijn er nog maar 2, echte dan wel te verstaan.

Toekomst
Piet en Anja bereiken over enige tijd de pensioengerechtige leeftijd en gaan daar ook zeker van genieten. Piet ziet zijn toekomst in de historie, hij schrijft graag, uiteraard over de ontwikkeling van het uurwerk door de eeuwen heen, over beroemde uurwerkmakers en over markante uurwerken. Hij is mede oprichter van de uurwerken-wikipedia www.watch-wiki.com. In het verleden zijn hechte banden opgebouwd met het stadje Glashütte en het nieuwe 'Deutsches Uhrenmuseum Glashütte' in Duitsland. In dit stadje bij Dresden genoot Piet's vader voor de oorlog zijn opleiding. Tijdens de Krabbenfoor wordt in de etalage daar extra aandacht aan besteed. Piet heeft ook goede contacten met het 'Musée de L'Horlogerie Saint-Nicolas d'Aliermont in Frankrijk'. "Ik kan daar veel voor betekenen en kijk er ook wel naar uit om er weer eens naar toe te gaan", blikt hij vooruit.