Kinderopvang slaat handen ineen met bibliotheek

HALSTEREN - Bibliotheek het Markiezaat heeft samen met vier kinderopvangorganisaties het project BoekStart uitgebreid. De locaties elf van Mamaloe, De Maatjes, Kibeo en Chiproses krijgen een stimulerende leesomgeving en alle kinderen worden gratis lid van de bibliotheek.

DOOR HANNEKE MARCELIS

BoekStart in de kinderopvang is een vervolg op BoekStart voor baby's. Dat project loopt al enkele jaren succesvol in de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen. Het doel ervan is om het kijk- en leesgedrag van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar te stimuleren. Ook wordt de betrokkenheid van ouders bij de leesontwikkeling van hun kind vergroot. Daarmee wordt geprobeerd om taalachterstanden bij jonge kinderen te voorkomen.

Kinderopvang

Om BoekStart een extra impuls te geven, heeft bibliotheek het Markiezaat de samenwerking gezocht met vier kinderopvangorganisaties. Onder die nieuwe samenwerking werd maandag een handtekening gezet. De elf deelnemende locaties beschikken straks over mooie prentenboeken, voorleesboeken en kijkboeken. Ook leidt de bibliotheek per locatie één medewerker op tot voorleescoördinator die de kinderopvang om de hoogte houdt van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van lezen. Door al deze voorzieningen en diensten te realiseren krijgen voorlezen en leesbevordering een vaste plek binnen de kinderopvang.[l]