Jolanda Hagenaars (midden) is trots op de 161 deelnemers en de vele vrijwilligers
Jolanda Hagenaars (midden) is trots op de 161 deelnemers en de vele vrijwilligers Foto: Hanneke Marcelis

Zeven dagen tennisplezier tijdens 40ste JHOT

HALSTEREN - Opperste concentratie tijdens de wedstrijden, maar groot feest en veel gezelligheid ernaast. Dat is hoe de veertigste editie van het Jeugd Halsters Toernooi het beste is te omschrijven. Zeven dagen lang genoten maar liefst 161 kinderen van hun favoriete sport bij de Halsterse Tennisvereniging aan de Beeklaan.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het is vrijdagmiddag. 16.00 uur. Op de banen is de spanning te snijden. Want ondanks het feit dat het langs de baan zeven dagen lang plezier is geweest, willen de deelnemers van de veertigste editie van het JHOT natuurlijk wél winnen. En dat moeten ze vrijdagmiddag doen in de volle zon na een volle week vol tennisactiviteiten. Jolanda Hagenaars, wedstrijdleiding en al tien jaar organisator van het toernooi, is apetrots op de kinderen. "Het is prachtig om te zien hoe de kinderen met elkaar om gaan. Rondom de baan is het één en al gezelligheid, maar als het er op neer komt zijn ze stuk voor stuk bloedfanatiek. En zo hoort het natuurlijk ook."

Deelnemers

De 161 deelnemers aan het open toernooi komen van tennisverenigingen uit de hele omgeving. Zij spelen in vier leeftijdscategorieën: rood, oranje, groen en geel. Daarvan zijn de jongste 4 a 5 jaar, en de oudste achttien. De kinderen zitten allemaal op tennis en zijn bijna allemaal aangemeld voor het toernooi via de verenigingen Smash uit Bergen op Zoom, Vierhoeven en TVR uit Roosendaal, Steenbergen, Dinteloord en natuurlijk de Halsterse Tennisvereniging zelf. Ze zijn makkelijk te herkennen, want ze dragen allemaal een shirtje in hun eigen kleur. "Dat is handig wanneer we de kinderen de baan op moeten sturen", legt Hagenaars uit. "Maar eigenlijk was dat al snel niet meer nodig, hoor. Ik ken de alle 161 allang bij naam ondertussen!"

'Voor de kinderen
is het ieder
jaar een feest'

Week

De kinderen zijn een week lang zoet met het JHOT. Ze slapen thuis, maar zijn verder heel de dag met tennis bezig. Dat begint 's ochtend met een training op hun eigen vereniging. Daarna fietsen ze rond 10.30 uur naar Halsteren, waar het toernooi start. Behalve de kinderen uit Roosendaal, die werden gebracht door ouders. Toch is het niet enkel tennis wat de klok sloeg op het sportpark aan de Beeklaan. "Iedere dag doen we ook wel een leuke andere activiteit. Dan gaan we naar het veldje in de buurt om spelletjes te spelen. En we zijn ook een keer gaan zwemmen", aldus Hagenaars. Dat het zwemmen op dinsdag, de enige 'slechte' dag van de week gepland stond, was een beetje pech. Maar het heeft de pret niet mogen drukken. "Het is echt genieten met dit heerlijke weer. We zijn lekker buiten en de kinderen genieten met volle teugen van de stormbaan."

Jubileum

De JHOT wordt ieder jaar gehouden. Maar deze keer was het een speciale editie. Het was namelijk de veertigste keer dat het toernooi werd georganiseerd. Dus daar moest natuurlijk wel iets speciaals voor worden gedaan, vonden alle vrijwilligers. "We wilden daarbij graag iets doen waar iedereen van kan meegenieten die in die hele 40 jaar heeft geholpen", legt Hagenaars uit. Daarom stuurde ze een uitnodiging naar alle mensen die ooit in de organisatie van het evenement hadden gezeten. Zij konden vrijdagavond allemaal genieten van een zomerse barbecue ter afsluiting van de jubileumeditie.

Maar of de kinderen ook zoveel hebben meegekregen van het jubileum? Dat betwijfelt Hagenaars lachend. "Wij hechten daar waarde aan, maar voor die kinderen maakt het niets uit. Voor hun is het ieder jaar feest!"[l]