Wit geeft mat in drie zetten
Wit geeft mat in drie zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Zonnig begin Zomerschaak

BERGEN OP ZOOM - Zaterdag 7 juli was de aftrap van het Zomerschaak in de Bibliotheek in Bergen op Zoom.

De zon scheen uitbundig op de eerste Zomerschaak-middag, op zaterdag 7 juli in de Bibliotheek in Bergen op Zoom. Vanwege het mooie weer werd er geschaakt op het terras achter de bibliotheek, met uitzicht op de Franse Tuin en de fraaie tuingevel van het Markiezenhof.
In deze mooie entourage gaven de BSV-leden Angelique Osinga en André van der Graaf een duo-simultaan: ze speelden samen tegen 10 andere schakers, waarbij ze ieder om beurten een zet uitvoerden op ieder bord. Dat leidde tot aardige misverstanden tussen de beide simultaangevers, maar het leidde vooral tot 16 mooie partijen. Angelique en André wonnen 14 van die partijen; ze moesten berusten in remise tegen BSV-lid Rob Hopman-Been en BSV-jeugdlid Levi Vriens. Deze laatste had zelfs mogelijkheden om zijn partij te winnen.
Er schaakten niet alleen leden van de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV: ook diverse jongere en oudere schakers van buiten de vereniging deden mee aan de simultaan. Daarnaast was er ook veel aanloop van mensen die alleen kwamen kijken.
Zaterdag 14 juli werd er opnieuw geschaakt in de Bibliotheek, 14 schakers van diverse sterktes speelden in één grote groep tegen elkaar in totaal 24 partijen. Zowel leden van BSV als belangstellenden streden mee. Deze middag werd er vooral geschaakt om de gezelligheid, en minder om de prestatie. Desondanks is het vermelden waard dat André van der Graaf, vorige week één van de simultaangevers, de sterkste van de middag was.
Jeugdleider Oliver de Hert gaf beide zaterdagmiddagen schaakles over de zetten van de verschillende schaakstukken.
Iedere zaterdag in juli en augustus kan er tussen 13 en 16 uur worden geschaakt in de Bergse bieb aan de Kortemeestraat. Er zijn steeds enkele leden van BSV aanwezig als organisatie, iedereen is welkom om gezellig te komen schaken of te komen kijken.

Erratum
Vorige keer viel te lezen dat het tweede team van BSV afgelopen seizoen het kampioenschap behaalde in de tweede klasse van de Brabantse schaakcompetitie. De prestatie was echter nog beter: BSV2 won de eerste klasse!

Schaakprobleem
De vorige schaakstelling was: wit: Kg1, Dc7, Tf6, Pb4, pionnen a3, b2, d3, f4, g3, h2; zwart: Kh8, Da5, Ta8, Tg7, Lc8, pionnen a4, d4, f5, h7. Wit wint met 1.Tf8+ Tg8 2.Df7. Nu dreigt wit op 3 manieren mat: 3.Dxg8, 3.Txg8 en 3.Df6, na iedere zwarte zet kan wit met minstens één van deze drie zetten mat geven. De enige uitzondering is 2… Txf8 speelt, dan volgt 3.Dxf8 mat.

In de nieuwe stelling geeft wit mat in 3 zetten.