Leegstand binnenstad neemt langzaam af

BERGEN OP ZOOM - Het actieplan 'Brede aanpak binnenstad' wat in 2016 werd gelanceerd om de binnenstad een boost te geven, werpt haar vruchten af. Burgemeester Petter presenteerde positieve cijfers.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Nog 15 procent van de winkelpanden in de binnenstad staat leeg. Dat is nog steeds een hoog percentage, maar het is substantieel minder dan de 18 procent die precies een jaar geleden nog leeg stond. Ook werden er het afgelopen half jaar dertien winkel gevuld, en zijn er negen starters serieus bezig met het beginnen van een onderneming in de binnenstad. Naast het aantrekken van nieuwe ondernemers zet de gemeente ook in op het herplaatsen van winkels van buiten de stad naar de binnenstad. De afgelopen zes maanden hebben twee ondernemers dat gedaan.

Succes

Het college noemt de Brede Aanpak Binnenstad in haar brief naar de gemeenteraad een 'succes'. "Belangrijke elementen in dat succes zijn onze Retail Academie, de hands-on hulp die we ondernemers bieden en de positieve flow die in de stad begint te ontstaan, mede dankzij een nieuwe generatie enthousiaste ondernemers." De Brede Aanpak Binnenstad werd in 2016 gestart om de leegloop van de binnenstad tegen te gaan. Sindsdien zijn er 52 nieuwe winkels begonnen in de stad, waarvan er nu nog 43 bestaan. Van de negen sluitingen, vonden er twee het afgelopen half jaar plaats.[l]