Nuijten en Van de Starre voor het stadskantoor.
Nuijten en Van de Starre voor het stadskantoor. Werkgroep 30

Werkgroep 30 komt met nieuwe plannen

BERGEN OP ZOOM - Leden van de Werkgroep 30 hebben onlangs een conceptplan aangeleverd bij het stadskantoor van de Gemeente Bergen op Zoom voor het opwaarderen van de wijk Warande Oost.

Medio 2016 sloegen vijf inwoners van de wijk de handen ineen om de snelheid in de straat terug te dringen naar de officieel toegestane dertig kilometer per uur, maar sindsdien heeft de werkgroep de handen vol aan andere problemen in de wijk, zoals ongevraagde overlast van hondenpoep en de toename van zwerfvuil.

Tekening

In maart van dit jaar hield de werkgroep een flyeractie in een groot deel van de wijk. "We hebben al deze reacties zoveel mogelijk proberen te vertalen in een tekening. Ook de eerdere uitkomst van een rapport, opgesteld door Veilig Verkeer Nederland, met daarin een advies om deze wijk verkeersluw te krijgen is hierin meegenomen. Maar ook onze eerdere bevindingen, welke we hebben onderzocht, en laten onderzoeken." Met deze digitale tekening onder de arm, ging de werkgroep voor een derde keer in gesprek met de gemeente.

Verkeer

"Het plan, waarin zoveel als mogelijk rekening gehouden is met de hele buurt, zal in dit voorstel niet persé meer verkeer te verwerken krijgen, maar eerder gestuurd verkeer. De inzet is om zoveel mogelijk buiten de wijk te selecteren op plaatselijk verkeer, welke een bestemming of herkomst hebben in deze wijk." Om dit te realiseren wordt er voorgesteld om functionele versmallingen aan te brengen. "Hiermee zou wildparkeren, wat nu ook in sommige gevallen het zicht ontneemt bij een kruising, omgezet kunnen worden naar gewoon parkeergedrag. In twintig jaar heeft deze wijk veel aanpassingen moeten verwerken van verkeer, en er zou best nog eens opnieuw naar gekeken mogen worden."

Zwerfvuil

Daarnaast is opnieuw aandacht gevraagd voor het plaatsen van prullenbakken om de huidige problemen van zwerfvuil en hondenpoep opnieuw beheersbaar te krijgen, het toepassen van obstakels zodat er door de gehaaste bestuurder niet meer over het fietspad gereden kan worden én een voorstel tot een wijziging in de Seringenstraat. "Alles hebben we zo zorgvuldig mogelijk bekeken, en hebben dit concept zo uitgevoerd, dat er met weinig extra middelen, en dus geld, toch veranderingen zouden kunnen plaatsvinden."

"Het zit er allemaal in", zegt Nuijten. Mensen zijn via Facebook en de website geïnformeerd over dit concept, maar het is altijd mogelijk dat er nog iets aan wordt aangepast. In september staat wederom een gesprek met de gemeente gepland om het plan verder te bespreken. [l]