De internationale scouts van de Roverway poseren enthousiast bij het Markiezenhof
De internationale scouts van de Roverway poseren enthousiast bij het Markiezenhof Foto: Hanneke Marcelis

Internationale scouts ontdekken Bergse binnenstad

BERGEN OP ZOOM - Brandende zon en het kwik wat boven de 30 graden uitkomt. Het was waarschijnlijk niet wat de dertig internationale scouts hadden verwacht toen ze zich inschreven voor de Roverway. Toch mocht het de pret zeker niet drukken. Zes dagen lang liep de groep in de omgeving van Bergen op Zoom en Zeeland om dit prachtige stukje Nederland te ontdekken.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Misschien heb je ze wel zien lopen afgelopen week. Een groep van zo'n dertig scouts die door Bergen op Zoom en richting Zeeland wandelden. Allemaal hadden ze andere groepsdassen aan. Want het was niet zomaar een scoutinggroep die door de regio trok. Het waren de deelnemers aan de Roverway. Dit grote internationale scoutingevenement trok vorige en deze week zo'n 4500 (inter)nationale scouts tussen de 16 en 22 jaar naar Nederland.

Paths

De scouts die door Bergen op Zoom liepen, deden mee aan het Path 'Where Brabant Kisses Zeeland." Het was één van de routes waar de duizenden scouts voor konden kiezen. De scouts liepen langs de zee in Zeeland en leerden daar over de waterwerken en de geschiedenis van Nederland en het water. In Bergen op Zoom leerden ze over het historische centrum van onze 800 jaar oude stad en werden ze ook meegenomen naar de akkers en het boerenleven in de omgeving. Niet alleen in Bergen op Zoom waren de scouts te vinden. Een andere groep vertrok vorige week namelijk in Halsteren. Daar liep een Path wat zich met name richtte op de vestingswerken en Fort de Roovere.

'De internationale
scouts trokken
door de binnenstad'

Roverway

De Roverway begon op dinsdag 24 juli met de opening en overnachting op het strand bij Scheveningen. Na die bijzondere nacht waar de groep van duizenden scouts helemaal compleet was, scheidden hun wegen tijdelijk. De groepen starten ieder hun eigen path wat zes dagen duurt. Een Path is een reis door Nederland. In Bergen op Zoom is die deels te voet, en deels met de fiets. Tijdens deze Path fase worden de deelnemers uitgedaagd om zichzelf te ontdekken, actief te zijn en nieuwe vrienden te maken. Vervolgens reizen ze naar Scoutinglandgoed Zeewolde, waar het gezamenlijke kamp plaatsvindt.

Aan Roverway 2018 doen scouts uit meer dan 50 landen mee. Aan de hand van drie educatieve doelen: Character, Curiosity en Career gaan de scouts verschillende activiteiten en ervaringen op doen, waardoor ze van Nederland, Europa en van elkaar leren over hun rol in de maatschappij met een open houding naar anderen. In het thema 'Opposites Attract' worden zij uitgedaagd om zichzelf te ontdekken, actief te zijn en nieuwe vrienden te maken.

Organisatie

De organisatie van Roverway 2018 is uniek doordat het evenement aangestuurd wordt door een groep jongeren met de gemiddelde leeftijd van 24 jaar. Zij staan aan het hoofd van alle teams en worden daarin ondersteund door meer ervaren scouts in de rol van supporter. De totale voorbereiding voor Roverway 2018 besloeg anderhalf jaar.[l]

Scouting wereldwijd

Wereldwijd zijn meer dan 40 miljoen kinderen en jongeren lid van Scouting in meer dan 150 landen en gebieden. Dankzij Scouting worden deze jongeren met elkaar verbonden. Om internationale ontmoetingen mogelijk te maken organiseren Scoutingorganisaties wereldwijd diverse internationale kampen en Jamborees. Scouting Nederland organiseert in de zomer van 2018 het Europese evenement Roverway. Koningin Máxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland. In Nederland telt scouting zo'n 110.000 leden en vrijwilligers.