Onbegrip over gesloten deuren Ravelijn

BERGEN OP ZOOM - Het recent gerenoveerde Ravelijn is niet langer vrij toegankelijk. Geïnteresseerden mogen het vestingswerk enkel tijdens evenementen bezoeken en op zondagen onder begeleiding van een gids. De kosten daarvoor zijn drie euro. En dat is tegen het zere been van de lokale politiek.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Recentelijk werd vestingswerk het Ravelijn groots heropend. Het bouwwerk aan de rand van de stad was met behulp van een flinke subsidie van het Landschap van allure volledig opgeknapt. Maar terwijl Bergenaren vroeger vrijuit konden wandelen over de binnenplaats, stuiten zij nu op een gesloten deur. Slechts op twee momenten kan het werk nog bezocht worden: tijdens een betaalde rondleiding op zondag of gedurende een evenement, zoals in mei Happy Days op het vestingswerk plaatsvond. Dit tot verbijstering van onder andere de PvdA en Louis van der Kallen van de BSD. "Zo wordt een stuk geschiedenis, wat eens openbaar was en bereikbaar voor iedereen, exclusief gemaakt voor hen die kunnen betalen", aldus de verontwaardigde Louis van der Kallen. "Ook is prikkelarm genieten van iets moois als het Ravelijn niet meer mogelijk."

Betaling

De politicus wijst erop dat het vestingswerk wat nu niet meer vrij toegankelijk is voor de inwoners, wel met hun belastinggeld werd gerenoveerd. "Het Ravelijn was een oase van rust, waar genoten werd. De BSD-fractie verzoekt het college met klem het besluit om het Ravelijn te onttrekken aan het openbaar gebied te herzien", aldus Louis van der Kallen.[l]