Wethouder Harijgens van afvalinzameling met Pascal de Klerk van Saver
Wethouder Harijgens van afvalinzameling met Pascal de Klerk van Saver Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Samen aan de Bak om restafval te verminderen

BERGEN OP ZOOM - De campagne Samen aan de Bak is van start gegaan. Het doel van 'Samen aan de Bak' is om de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar omlaag te krijgen naar maximaal 100 kilo in 2020. De campagne is een samenwerking tussen de gemeente Bergen op Zoom, Woensdrecht, Halderberge, Roosendaal en afvalinzamelings-, bewerkings- en reinigingsbedrijf Saver.

DOOR HANNEKE MARCELIS


Sinds 2007 probeert Saver bij inwoners het belang van afvalscheiding en hergebruik onder de aandacht te brengen. Het meeste recentelijk deed de afvalverwerker dat met de campagne "Van het één... komt het ander", waarin bewustwording rondom het hergebruiken van grondstoffen werd gecreëerd. Het belang van het scheiden en hergebruiken van afval is echter nog lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vandaar dat de gemeente Roosendaal, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Halderberge nu opnieuw de handen ineen slaan met Saver voor een nieuwe campagne: Samen aan de Bak. Een bewust gekozen naam, aangezien het scheiden van afval in ieders belang is en een taak van ons allemaal. "De campagne die nu opgezet is, moet ertoe leiden dat (meer) inwoners het eigen afval nóg beter gaan scheiden en zo het restafval beperken. De campagne speelt in op de gedachte dat je iets goeds kunt doen voor het milieu, voor onze kinderen, voor de wereld. Maar ook dat het goed scheiden van afval geld bespaart voor ieder huishouden. En dat gemeenten, Saver en inwoners het alleen samen voor elkaar kunnen krijgen", aldus de Woensdrechtse wethouder afvalinzameling Henk Kielman.

'Scheiden van afval
is in belang van
ons allemaal'


Website
Op de website www.samenaandebak.nl vinden inwoners van de vier gemeenten alle informatie over het scheiden van afval, een gebruiksvriendelijke scheidingswijzer, tips en informatie over hoe het in hun gemeente werkt. De website zal de komende maanden nog interactiever worden en op social media zullen inwoners Samen aan de Bak vaak tegenkomen. Maar de campagne gaat niet enkel online worden gevoerd. In de loop van 2018 zullen diverse initiatieven en acties starten op prominente plaatsen in de gemeenten. "Met deze campagne willen wij samen met Saver een steentje bijdragen aan de samenwerking met onze inwoners door goede informatie te verstrekken en behulpzaam te zijn daar waar mogelijk", legt verantwoordelijk wethouder van Woensdrecht Henk Kielman uit. "Uiteindelijk willen we gezamenlijk de landelijke doelstellingen op het gebied van afval scheiden en hergebruik realiseren. Dat betekent dat onze inwoners, de gemeente en Saver iedere dag samen moeten werken aan een nog betere afvalscheiding en een vermindering van restafval. Met als doel het omlaag brengen van de hoeveelheid restafval van nu gemiddeld ca. 185 kg per inwoner per jaar naar maximaal 100 kg per inwoner in 2020."[l]

Circuliare economie

Afvalpreventie en toenemend hergebruik zijn steeds belangrijker en ook vanzelfsprekender. Het milieu en duurzaamheid zijn daarbij belangrijke redenen. "De gemeente staat voor de uitdaging om de hoeveelheden huishoudelijk restafval verder terug te dringen en bij te dragen aan het ontstaan van een recyclingmaatschappij, ook wel circulaire economie genaamd. Daarbij is de ambitie voor afvalscheiding gesteld op maximaal 100 kg huishoudelijk restafval per inwoner per jaar in 2020", aldus wethouder Kielman. "Dit doel moet bereikt worden door gescheiden inzameling en maximaal hergebruik, duurzaam produceren en consumeren, verbetering van afvalscheiding en –inzameling, verduurzaming van consumptiepatronen, aanpak van specifieke materiaalketens en focus op een circulaire economie en innovatie", besluit wethouder Henk Kielman.