Ondanks de 'klachten', wordt het Ravelijn wel goed bezocht FOTO JAN DIRK HUIJSER
Ondanks de 'klachten', wordt het Ravelijn wel goed bezocht FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto: Jan Dirk Huijser

Rondleidingen Ravelijn worden goed bezocht

BERGEN OP ZOOM - Er is momenteel veel te doen over het onlangs heropend Ravelijn. Met veel gemeenschapsgeld gerenoveerd maar niet publiekelijk toegankelijk, is de grootste grief die regelmatig naar voren komt. Voeg daarbij de grote hopen ganzenpoep op de toegangsbrug en de basis voor een negatieve beeldvorming is daar. Het baart de lokale politiek veel kopzorgen.

DOOR JAN DIRK HUIJSER

Echter, de gidsen van Stichting Bezichtiging Monumenten Bergen op Zoom laten zich hierdoor niet weerhouden om iedere zondag vol enthousiasme alle mooie kanten van het vestingwerk aan geïnteresseerde bezoekers toe te lichten.

De Rondleiding

Iedere zondag zijn er twee rondleidingen van ca. een uur, om 13.00 uur en om 15.00 uur, waarvoor bij de VVV-Brabantse Wal kan worden ingeschreven. "Maar er komen ook regelmatig bezoekers op het laatste moment", weet Riny Gabriëls, afgelopen zondag gids van dienst. Samen met een collega ontvangt hij de 'gasten', een twintigtal en een primeur: voor het eerst bezoek uit Duitsland. Riny geeft aan het begin een toelichting over hoe de rondleiding gaat verlopen en waar op gelet moet worden. De wandeling begint met een ronde buitenom en er wordt uitleg gegeven over de uitwendige structuur van Het Ravelijn. Zo is bijvoorbeeld het Ravelijn een van weinige vestingwerken dat permanent door water omringd werd, in tegenstelling tot de verdedigingswerken die in tijd van nood onder water gezet werden.

Ommetje

Halverwege de rondleiding komen we op een saillant punt, wie gaat de trap af en vervolgens over de 'ganzenpoepbrug' naar de kazematten of wie maakt liever een ommetje naar de hoofdingang. Afgelopen zondag waren er veel 'dapperen', maar vies was het wel! In de kazematten wordt middels een 'powerpoint' presentatie uitleg gegeven omtrent de historie en ontwikkeling van Bergen op Zoom in het algemeen en van het Ravelijn als onderdeel van de Zuidwaterlinie in het bijzonder. Tot slot worden de grote kanonnen op de wal bezocht en krijgen de bezoekers toelichting op de 'afvuur' procedure. Na ruim een uur keren de geïnteresseerden tevreden huiswaarts.

'Wij zijn gidsen en
dat doen we met
liefde en plezier'

Vandalisme

Het Ravelijn is een van de vele cultuurhistorische bouwwerken in Bergen op Zoom welke gekoesterd en zorgvuldig mee omgegaan moet worden. "Natuurlijk is het een dilemma", aldus Riny Gabriëls, "aan de ene kant moet het toegankelijk zijn, maar het moet ook controleerbaar blijven". Riny verwijst hiermee naar het vandalisme op de toren van Pompejus, eigenlijk al tijdens de opening. "Als SBM werken wij met 85 vrijwilligers die voor de diverse cultuurhistorische objecten hun uiterste best doen", weet hij, "maar we moeten wel iets moois aan kunnen bieden en niets iets wat onder de graffity zit".

Toekomst

Riny geeft aan dat politieke uitspraken of oordelen over 'hoe het zou moeten' niet van hem te verwachten zijn. "Wij zijn gidsen en dat doen we met liefde en plezier", vertelt hij, "het is bekend dat het Ravelijn in de toekomst ook voor evenementen gebruikt gaat worden, daar moet ook rekening mee gehouden worden, bijvoorbeeld qua inrichting van het middenterrein". Hoe het ook zij, een historisch object als het Ravelijn heeft zeker een fraaie toekomst. [l]