Kunstenaar Urby Kanters
Kunstenaar Urby Kanters Foto: Hanneke Marcelis

'Het is tijd om mijn kunst te laten zien'

BERGEN OP ZOOM - Al ruim 25 jaar maakt Urby Kanters de meest wonderlijke kunstwerken. Maar exposeren deed hij nooit, want 'hij had geen haast'. Maar nu, op zijn 54ste, heeft de Bergenaar besloten uit de schaduw te treden. "Mijn kunst mag gezien worden. het is er tijd voor", aldus de enthousiaste kunstenaar.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Wie de kunstwerken van Urby Kanters ziet, weet in eerste instantie niet goed waar hij moet kijken. De Bergse kunstenaars maakt extreem gedetailleerde kunstwerken met bijzonder veel dynamiek. "Je wordt er als kijker echt ingezogen. Dat is mijn doel. Je moet de diepte kunnen voelen."

Kunst

Kanters werkt voornamelijk met bijenwas. Met een speciaal strijkijzer brengt hij daarbij de was aan op het doek. Maar ook van andere kunstmethodes is Urby, zoals hij meestal genoemd wordt, niet vies, "Ik gebruik ook verf en krijt. Daarbij vind ik het mooi om mijn kunstwerken op de computer te bewerken. Ook houd ik van fotografie." Ondanks de verschillende methodes, hebben bijna al zijn werken wel wat gemeen. Namelijk de voorliefde voor licht en symmetrie. "Ik heb echt iets met licht. Niet alleen in de kunst, ook in mijn leven weet het licht me altijd te vinden", legt Urby uit. In zijn schilderijen is vaak veel licht te vinden, en in zijn fotografie werkt hij ook graag met lichtinval en schaduwen. "Daarbij houd ik enorm van symmetrie. Dat je een werk van alle kanten kan bekijken, en het altijd logisch is."

Heldervoelend

Voor Urby is zijn kunst meer dan iets moois om naar te kijken. Het heeft iets spiritueels, en zijn schilderijen hebben een helende werking. "Ik ben niet helderziend, maar wel heldervoelend", legt de kunstenaar uit. Dat gebruikt hij bij het maken van zijn kunst. "Dat klinkt misschien heel zweverig, maar dat valt wel mee. Ik verwerk gewoon wat ik voel en zie in mijn kunst, en dat weet mensen altijd te raken. Ook als ze zelf helemaal niet spiritueel zijn aangelegd."

Fans

Volgens Urby hebben zijn kunstwerken veel fans. En dat terwijl hij nooit heeft geëxposeerd en ook geen website heeft. "Aan een website ga ik sowieso niet beginnen, dan jat iedereen je materiaal", legt hij uit. Zijn bekendheid vergaarde hij simpelweg door mensen zijn werk één op één te laten zien. "Ooit ging ik gewoon met een stapel kunstwerken langs zaken om het te verkopen. Nou, alles was binnen een dag weg. Mensen genieten er enorm van", glundert de kunstenaar. Doordat hij ook regelmatig platenhoezen ontwierp, werd Urby ook een bekende in de muziekwereld. "Ik ben bijvoorbeeld vrienden met A-ha. Voor hun heb ik ook ontworpen. Dat is natuurlijk een geweldige ervaring." Ook kwam hij met zijn talent binnen bij het Rijksmuseum, waar hij een zeer bijzondere mogelijkheid kreeg. Hij mocht een jaar lang ieder schilderij uit het museum 'scannen'. Niet met een scanner, maar met zijn eigen ogen. "Dan ging ik met mijn neus voor een kunstwerk staan. Zo dichtbij mogen bezoekers niet eens komen. En dan nam ik het volledig in me op." Met zijn fotografische geheugen kan hij alle elementen van de kunst uit het museum nu helder voor zich zien. "Dat is prachtig om te hebben. Ik verwerk die details uit het Rijksmuseum ook in mijn eigen kunst. Ik kan als het ware de elementen van een hele zaal aan schilderijen, in één beeld vangen."

Dromen

In al die tientallen jaren dat Urby kunst maakte, keek hij eigenlijk maar weinig vooruit. "Mensen zeiden zo vaak tegen me: Urby, dóe er nou eens iets mee", vertelt hij lachend. "Maar zo werkt het niet. Ik had geen haast, ik moest er eerst zelf klaar voor zijn." Inmiddels is de kunstenaar 54, en heeft hij dat punt bereikt. Hij wil graag gaan exposeren en met zijn kunst uit de schaduw treden. Ook droomt hij van het schrijven van een boek. "Ik zou graag een boek maken met mijn kunst erin, waarin ik dan tekstuele uitleg geef over de werken. Want er zitten veel bijzondere, persoonlijke verhalen aan vast." Meer weten? Mail urbykanters@gmail.com.[l]

Eén van de kunstwerken van Urby