Elly helpt mensen graag verder op weg in de studiezaal van het archief.
Elly helpt mensen graag verder op weg in de studiezaal van het archief. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Elly van Eekelen

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Vandaag nemen we een duik in de geschiedenis van de stad met Elly van Eekelen van het West-Brabants Archief.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Dat Bergen op Zoom een rijke historie heeft, is een feit. Een deel daarvan is goed te zien bij een wandeling door de stad. Een ander deel daarvan is terug te vinden in het archief. Vroeger zat het Bergs archief in de Blokstallen, maar sinds 2010 is het gevestigd in het Markiezenhof, eerst aan de Steenbergsestraat en vanaf 1-1-2017 in het prachtige Koetshuis aan de Hofstraat. Wie daar op dinsdag, woensdag of donderdag een bezoekje brengt aan de studiezaal komt Elly van Eekelen tegen.

Genen

Sinds 1990 werkt Elly al voor de gemeente Bergen op Zoom. Zij begon bij de horeca in de Maagd, daarna werkte ze voor de bedrijfsbibliotheek voor de ambtenaren, om uiteindelijk in 2008 bij het archief terecht te komen. "In dit werk komt alles voor mij samen. Cultuur, geschiedenis, informatie en dienstverlening. Het zijn allemaal kernwoorden die goed bij mij passen." De passie voor geschiedenis zit bij Elly in de genen. "Ik wil graag weten hoe het was en ik hou van verhalen. Mijn opa en oma woonden vroeger in de Ravelstraat. Als wij op bezoek kwamen, dan nam oma me mee naar de V&D, liepen we door het park en langs het Ravelijn. Onderweg vertelde ze dan over de stad en over vroeger. Dat vond ik prachtig! Toen ik zelf naar het Juvenaat ging, was geschiedenis mijn lievelingsvak."

Interessant

Met haar werk in het archief komt Elly dan ook helemaal aan haar trekken. Zij probeert mensen die een vraag hebben over hun voorouders, huis, stad of gemeente op weg te helpen. "Achter elke vraag schuilt een verhaal. De onderwerpen die langskomen, zijn als je erin duikt vaak zo interessant, dat ik er ook zelf meer over wil weten. Helaas hebben we daar de tijd niet voor." Elly is vaak een eerste aanspreekpunt voor mensen en zoekt mee naar de juiste archiefbronnen. "Soms is het antwoord snel te vinden, en som moet je wat langer zoeken. Als je dan de juiste archiefstukken vindt of, nog mooier, iets bijzonders ontdekt dan krijg je een heerlijk 'yes!'-gevoel."

Digitaal of aanvraag

Een deel van het archief is digitaal al beschikbaar, het gros van het materiaal is dat nog niet. Veel ervan is op afspraak te bekijken in de studiezaal. "Een deel van onze stukken ligt in het depot onder het Wilhelminaveld, een ander deel ligt opgeslagen in Oudenbosch. Maar als mensen bepaalde stukken willen inzien, en die van tevoren per mail aanvragen, zorgen wij dat ze klaarliggen. Laat het ons maar weten en wij helpen je graag verder." [l]

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"Het is een stad en regio met een mooi en rijk verleden. Op veel plaatsen is dat ook nog zichtbaar omdat de gemeente wel vernieuwingen heeft doorgevoerd, maar altijd met respect voor het verleden en de stad."

Wat zou je willen veranderen?

"Ik zou graag willen dat alle bouwvergunningen digitaal beschikbaar zouden zijn. We krijgen zoveel vragen van mensen die meer willen weten over de bouw en de historie van hun huis. Als alle bouwdossiers digitaal beschikbaar zijn, dan kunnen we al die klanten veel beter en sneller van dienst zijn. En dat is mijn grote wens!"