Jan Wessendorp is één van de drie Bergse kunstenaars die geëerd wordt
Jan Wessendorp is één van de drie Bergse kunstenaars die geëerd wordt Foto:

SynapsZ brengt eerbetoon aan Bergse kunstenaars

BERGEN OP ZOOM - Drie Bergse kunstenaars, Jan Wessendorp, Fons Gieles en Joop Mijsbergen, worden geëerd met een speciale eerbetoonstelling. Van 8 september tot en met 2 december houdt kunstcollectief SynapsZ een speciale expositie in de Tuinzalen van het Markiezenhof waar het werk van deze kunstenaars op wisselende wijze wordt gepresenteerd, gecombineerd en geregisseerd.

De kunstenaars krijgen een eigen thema, Gieles van de stad in al zijn facetten, Wessendorp heeft als thema de mens, en Mijsbergen de zee met zijn prachtige waterdecors. De toeschouwers worden steeds verrast door een flankerend programma. Naast de tentoonstelling worden er drie collegetours 'Homm'age a la carte' georganiseerd, om kennis te maken met de kunstenaars.

Kunstklimaat

Het idee voor deze expositie ontstond al in 2014, toen er gebrainstormd werd over de op stapel staande tentoonstelling Zientuigen, in het Koetshuis. Het concept van SynapsZ om samen met gastkunstenaars, van elke denkbare discipline, een nieuw idioom te scheppen leidt naar 3 Bergse kunstenaars die de afgelopen 5 a 6 decennia het kunstklimaat in Bergen op Zoom hebben bepaald. "De huidige generatie kunstenaars is veelal beïnvloed, geïnspireerd en/of onderwezen door deze drie bijzondere Bergenaren: Joop Mijsbergen, Jan Wessendorp en Fons Gieles (†)."

Expositie

Een zorgvuldig samengestelde selectie wordt geëxposeerd, samen met werk van SynapsZleden. Denk hierbij aan een collage, assemblage, installatie, licht, video, geluid, performance etc. "De uitdaging is om middels reflectie op reeds bestaande kunst een dimensie toe te voegen, door te spelen met identiteit, context, spanningsveld en (al)chemie. Dit alles vanuit en met respect voor gastkunstenaars en hun werk." Tijdens de expositie wordt het werk door SynapsZ op wisselende wijze gepresenteerd. Steeds vanuit verrassende perspectieven en subthema's, zoals De Stad (Fons Gieles), De Zee (Joop Mijsbergen) en De Mens (Jan Wessendorp).


Educatie
De 3 kunstenaars Jan, Joop en Fons, zijn 3 belangrijke namen van Bergs ambacht, kunstenaarschap en bovendien belangrijke culturele figuren voor een hele generatie in Bergen op Zoom. Deze tentoonstelling is dan ook een eerbetoon en herinnering aan deze kunstenaars. De eerbetoonstelling heeft o.a. tot doel om een jongere (en oudere), eventueel niet-Bergse generatie kennis te laten maken met het oeuvre, de werkwijze en zienswijze van de 3 kunstenaars. In die zin moet het werk gezien worden als een stuk cultureel erfgoed van Bergen op Zoom. Om nadere kennis te maken met de werken worden drie bijeenkomsten gehouden onder de noemer: Homm'age á la Carte.
Deze vinden plaats op dinsdag 18 september (Joop Mijsbergen), dinsdag 23 oktober (Fons Gieles) en dinsdag 20 november (Jan Wessendorp).


De officiële opening van de eerbetoonstelling is op zaterdag 8 september. Vanaf 13.30 uur is de inloop en om 14.00 uur vindt de opening plaats. Vanaf 15.00 uur is de expositie te bezoeken. [l]