Deelnemers van het zomerkamp 2018 van Roeivereniging Benrath (Düsseldorf) op bezoek bij Roeivereniging Aquarius (BoZ)
Deelnemers van het zomerkamp 2018 van Roeivereniging Benrath (Düsseldorf) op bezoek bij Roeivereniging Aquarius (BoZ) RC Benrath

Duitse roeivereniging op bezoek bij roeivereniging Aquarius

BERGEN OP ZOOM - Dertien jongeren van de Duitse roeivereniging Benrath (Düsseldorf) in de leeftijd van 15-24 jaar hebben de afgelopen twee weken de Maas afgeroeid. Zij zijn begonnen in Maastricht en eindigden hun tour in Bergen op Zoom, waar ze uiteraard op bezoek kwamen bij roeivereniging Aquarius.

Ruder-Gesellshaft Benrath organiseerde ook dit jaar weer een zomerkamp voor haar jeugdleden. Sommigen gaan al voor de 10e keer mee. Ze bepalen elk jaar een nieuwe route en zijn geheel zelfvoorzienend. Er wordt in tourbeurten gekookt en de logistiek van bagage en botentrailer is uitdagend omdat het afhangt van het aantal mensen met geschikte rijbewijzen in de groep.

Per dag wordt 25-35 km geroeid, dat is ca. 6 uur per dag. In de boten wordt ook geluncht! Ze roeien in 2 boten waarin per boot 4 roeiers en 1 stuurman (m/v) plaatsnemen. In Düsseldorf roeit men op de Rijn. Op de Maas was minder stroming dan ze gewend waren, maar op sommige plekken kwamen ze wel veel pleziervaart tegen waardoor ze op een andere golfslag moesten inspelen. Zij roeien in stevige, brede boten en iedereen vond het dan ook heel leuk om in de gele oefenboten en ranke skiffs van Aquarius te mogen roeien. Ze denken er over om zelf ook een “Banana boat” te gaan aanschaffen.

“We enjoyed our visit to RV Aquarius a lot, because it had a "sea feeling" and we had the possibilty to row.”, aldus Ronja Unverhau, de coördinator jeugdzaken van RG Benrath. De roeiers vonden het ook indrukwekkend dat het gebouw hergebruikt is en voornamelijk door inzet van vrijwilligers wordt opgeknapt. Ze hopen dat veel geïnteresseerden zich gaan melden voor “this awesome sport” in Bergen op Zoom.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij RV Aquarius. Het hele gebouw heeft een tweede leven gekregen als clubhuis. Het is de bedoeling dat het ook gebruikt gaat worden door groepen die een leuke locatie zoeken om bijeen te komen. Toekomstplannen zijn nog het realiseren van een groen dak en fruitbomen t.b.v. de plukroute in Bergen op Zoom. Gezien de beperkte financiële middelen van de roeivereniging zijn ze heel blij met de participatie van vrijwilligers en van maatschappelijk verantwoorde ondernemers. Langzaam, maar gestaag, komt het einddoel in zicht!

Als u zin heeft om ook te gaan roeien, en/of mee te helpen met het afwerken van het gebouw, meldt u zich dan via info@rvaquarius.nl. [l]