Wekelijkse training van de RaceRunners op de atletiekbaan
Wekelijkse training van de RaceRunners op de atletiekbaan Tonny Presser

BERGEN OP ZOOM - In 2017 is binnen atletiekvereniging Spado gestart met een nieuwe groep, de RaceRunners. De eerste training vond plaats op 31 mei en vanaf toen is de groep hard gaan groeien.

Ondertussen zijn er wekelijks tien atleten die een lichamelijke beperking hebben en wekelijks op een RaceRunner actief zijn. Een Racerunner is een driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun, waarmee je je kunt voortbewegen door te lopen of te rennen. De Racerunner is geschikt voor kinderen (of volwassenen) met een lichamelijke beperking (zoals bv. cerebrale parese, spina bifida of syndromen) die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruiken voor hun mobiliteit. Ook voor atleten met een beperkte handfunctie (die daardoor geen rolstoelsport kunnen beoefenen) kan Race Running een geschikte sport zijn. Zowel het Fonds Gehandicaptensport, de NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind), Woningstichting Stadlander Kiwanis Bergen op Zoom, het Coöperatiefonds van de Rabobank als de Grand Old-Dad Club ondersteunen financieel dit goede doel. Ook voetbalvereniging Vrederust heeft twee avonden gevoetbald om de RaceRunners te ondersteunen.

Ondertussen zijn de RaceRunners van Spado één van de grotere groepen in Nederland en zijn ze als voorbeeld opgenomen in een mailing van het Fonds Gehandicaptensport. Het doel is om landelijk minimaal 10 extra RaceRunners financieel te kunnen ondersteunen. Geïnteresseerden voor de RaceRunners bij Spado kunnen contact opnemen met Jeroen Jonkers, ggroep@spado.nl, 06-14016061. [l]