Kunsten in de Monumenten op Fort de Roovere ARCHIEFFOTO
Kunsten in de Monumenten op Fort de Roovere ARCHIEFFOTO Foto:

Beleven tijdens Kunsten in de Monumenten

BERGEN OP ZOOM - Het tweede weekend van september is het weer zover. Dan zijn de landelijke Open Monumentendagen. In Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat worden die dagen traditiegetrouw gevierd onder de noemer Kunsten in de Monumenten. Het thema is dit jaar 'In Europa'

DOOR HANNEKE MARCELIS

Dit jaar is het Europees jaar van het cultureel erfgoed. Dat was voor de organisatie van Kunsten in de Monumenten een mooi moment om het thema van de monumentendagen buiten de grenzen te zoeken. De gemeente Bergen op Zoom laat daarom de meest uiteenlopende kunstvormen in het prachtige erfgoed tot leven komen met het thema 'In Europa'.

Cultuur

Tijdens Kunsten in de Monumenten wordt er in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat een weekend lang aandacht besteed aan kunst, cultuur en historie. Op de meest unieke en historische locaties vinden op zaterdag 8 en zondag 9 september allerlei zeer diverse evenementen plaats. Het is dé kans om op plekken te komen in je eigen omgeving, waar je normaal gesproken de drempel niet over gaat. En om kennis te maken met de vele culturele verenigingen, koren, harmonieën en kunstenaars die de gemeente huisvest.

Programma

Het weekend van Kunsten in de Monumenten heeft een uitgebreid programma. Zo is Fort de Roovere zondag het toneel voor Spektakel op het fort. Samen met Borgerij Berghen opden Zoom en de cavalerie van manege de Paardenhoeve zet Stichting Bezichtiging Monumenten daar een indrukwekkend stukje acteerwerk neer tijdens het naspelen van de verdediging van Bergen op Zoom. Ook worden er gevechtsexercities uit de Nederlandse Opstand getoond. Bij Landgoed Mattemburgh vindt de Brabantse Wal Dag plaats waar je de streek en haar gastvrijheid met het hele gezin kan beleven. Verder brengt Stichting de Vierschaar dit jaar opnieuw Shakespeare Verliefd op de planken. Met het Markiezenhof als toneel en met een cast vol regionaal talent is het openluchtspektakel een echte 'must' voor toneelliefhebbers.

Wandelen

Wandelliefhebbers kunnen hun hart ook ophalen tijdens het culturele en historische evenement. Er worden namelijk verschillende wandelingen onder leiding van een gids georganiseerd. Onder andere in de binnenstad, op het Ravelijn en Fort de Roovere. Ook is het mogelijk om het oudste monument van de stad te ontdekken: De Grebbe. Net als in Parijs en Antwerpen kun je ook in Bergen op Zoom het eeuwenoude riool bezoeken. Kaarten zijn vanaf 1 september gratis af te halen bij de VVV Brabantse Wal.

Informatie

Je herkent de deelnemende monumenten, particuliere panden en locaties tijdens Kunsten in de Monumenten aan een zogenaamde sleutel die zichtbaar is aangebracht. Op veel locaties zijn er rondleidingen en kun je genieten van optredens, verhalen, film & exposities. Kijk voor het volledige programma en de deelnemende panden op: www.kunstenindemonumenten.nl.

De meeste locaties zijn geopend:
-zaterdag tussen 10.00 en 17.00u
- zondag tussen 12.00 en 17.00u
- Activiteiten in en rondom locaties tussen 13.00 en 17.00u

Entree is gratis (m.u.v. PopMonument en Shakespeare Verliefd).[l]

PopMonument

In het weekend van Kunsten in de Monumenten zijn er ook dit jaar weer veel muziekoptredens om bij te wonen tijdens PopMonument. Net als alle andere activiteiten van Kunsten in de Monumenten vinden ook de optredens van PopMonument plaats op bijzondere erfgoedlocaties. Je komt op plaatsen waar je nooit eerder bent geweest en neemt een duik in de rijke historie van de Bergse binnenstad, terwijl je geniet van optredens van onder andere Goose, Mybaby, Teen Creept, Daokta, King Dalton, John Elliott en vele anderen. Kijk voor het volledige programma en de locaties op www.popmonument.nl

Een optreden tijdens Popmonument FOTO MERIJN SITSEN