Staand vlnr: Lidwien en Leon. Zittend vlnr: Astrid, Marja, Arosha  en Robert. FOTO: GEA VRIENS
Staand vlnr: Lidwien en Leon. Zittend vlnr: Astrid, Marja, Arosha  en Robert. FOTO: GEA VRIENS Foto: Gea Vriens

Zenter, kleinschalig centrum voor jouw welzijn

BERGEN OP ZOOM - Zenter is een kleinschalig centrum dat zich richt op het algemeen welzijn van mensen. Dit doen zij door verschillende disciplines onder één dak aan te bieden. Diverse specialisten, elk met hun eigen manier van werken, hebben als doel dat jij weer balans vindt in je leven.

DOOR GEA VRIENS.

Leon Aarden, eigenaar van Zenter, is in 2006 begonnen als sportmasseur en gesprekstherapeut. Daarnaast heeft hij zich ontwikkeld als Triggerpoint behandelaar. Door middel van manuele behandelingen verhelpt hij spierknopen, die allerlei pijn- en andere onverklaarbare klachten kunnen geven zoals hoofd- of rugpijn. Een ander deel van zijn werk bestaat uit het begeleiden van mensen met een metaal trauma (EMDR). Door eenvoudige oefeningen en gesprekstherapie verkleint hij het trauma waardoor mensen er weinig of geen hinder meer van ondervinden. Ook floating is een onderdeel van zijn werk. Hierbij lig je in een medicinaal zoutwaterbad wat erg ontspannend werkt. Floaten heeft tal van doorwerkende positieve effecten, waardoor je je beter en energieker voelt.

Verschillende disciplines

Er zijn verschillende disciplines bij Zenter ondergebracht. Zo geeft Marja Versaevel mindfulness. Zij geeft deze groepstraining aan mensen met burn-out of andere stress-gerelateerde klachten, zoals chronische vermoeidheid of depressie. Marja: “We zijn vaak met ons lichaam op de ene plaats en met ons hoofd ergens anders”. Mindfulness maakt je bewust van deze automatische piloot en leert je om de aandacht op het hier-en-nu te richten. Hierdoor versterk je je mentale veerkracht. Het brengt je opnieuw in verbinding met jezelf.

Ook Raja yoga behoort tot de mogelijkheden. Dit geeft Arosha (Katja) Tullemans. Deze ‘koninklijke yoga’ heeft als doel het ontwikkelen van al je mogelijkheden. “We doen fysieke oefeningen vanuit ontspanning en rust, geconcentreerd en bewust. Elke sessie sluiten we af met een meditatie, waardoor je een intense rust en stilte van binnen ervaart”, vertelt Arosha. Astrid Moesker verzorgt de Pilateslessen. Dit is een bewegingsvorm in groepsverband, waarbij je alle spieren van je lichaam traint vanuit de core, alle spieren rondom billen, buik en bekken. Pilates verbetert je houding, maakt spieren en gewrichten sterk en zo voorkom je blessures. Astrid geeft ook (therapeutische) Thaise yoga massage. Een combinatie van drukpuntmassage, strekkingen en acupressuur. Dit wordt over de kleding heen gegeven, liggend op een mat of een massagebank. Zenleraar Robert Kizen van Gemert geeft zenmeditatie-training op een inspirerende, verdiepende en praktische manier. Deze lesmethode bestaat al meer dan 30 jaar en past bij actieve mensen op zoek naar meer balans en verdieping. Met het beoefenen van Zen leer je meer denken wat je wilt denken en voelen wat je wilt voelen. Mireille Lammens is een therapeut die je alles vertelt over haptotherapie, een behandeling waarbij je je bewust wordt van het lichaam en de daarbij behorende gevoelens. Door aanraking en oefeningen leer je in contact te komen met wat je lichaam jou vertelt en hoe je daar respectvol mee kan omgaan. Tot slot is er Jane van Kempen, zij geeft Hatha yoga wat ervoor zorgt dat je bewuster leert ademen, zelfs in de rij van de supermarkt of tijdens een stressvolle situatie. Een bewustere en diepere ademhaling geeft zuurstof aan de organen en in het denken. De ademhaling zorgt voor massage van de organen.

Belevingsdag

Op zondag 9 september organiseert Zenter een belevingsdag. Hierbij kun je gratis deelnemen aan diverse workshops en kennismaken met de verschillende enthousiaste aanbieders. Ze staan natuurlijk open voor alle vragen.