Burgemeester Petter tijdens een eerder bezoek aan Philip Morris
Burgemeester Petter tijdens een eerder bezoek aan Philip Morris Foto: Remko Vermunt

Gemeente ontkent tabakslobby voor Philip Morris

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom onderhoudt op geen enkele manier 'te nauwe banden' met tabaksgigant Philip Morris. "De contacten beperken zich tot zakelijke, op werkgelegenheid gerichte contacten", is de kern van de uitgebreide brief die het college stuurde aan de gemeenteraad. Daarmee reageren zij op de forse beschuldigingen die de nieuwssite 'Follow the Money' in juli publiceerden.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De gemeente Bergen op Zoom domineerde eind juli de landelijke media. En niet op een positieve manier. Massaal namen de landelijke kranten het nieuws van de site Follow the Money (FtM) over dat de gemeente Bergen op Zoom zich schuldig zou maken aan tabakslobby en het achter gesloten deuren houden van informatie die openbaar zou moeten zijn. De gemeente Bergen op Zoom reageerde verontwaardigd op het artikel en de aantijgingen. Er zouden pertinente onjuistheden in staan, de gemeente herkende zich niet in het verhaal.

Reactie

Op een echt uitgebreide reactie vanuit het college was het nog even wachten, aangezien het 'veel ambtelijke capaciteit kost om ons als gemeente te verweren tegen dit tendentieuze artikel', aldus de woordvoerder. Maar inmiddels heeft de gemeenteraad de langverwachte uitgebreide reactie en toelichting op de situatie ontvangen. Daarin maakt het college één punt onmiddellijk zeer duidelijk: "Het college van Burgemeester en Wethouders van Bergen op Zoom kent de schadelijkheid van roken en tabak. We onderschrijven de richtlijnen van het ministerie van VWS en de WHO. Op geen enkele manier willen wij het gebruik van tabak - op welke manier dan ook - bevorderen of aanmoedigen."

Werkgelegenheid

De geschiedenis van Philip Morris is voor Bergenaren niet onbekend. De tabaksgigant is al sinds de jaren tachtig in de stad gevestigd, en zorgde in 2014 voor een grote schok door 1230 werknemers te ontslaan. Veel toeleveringsbedrijven kwamen toen ook in de problemen, waardoor het banenverlies in de regio opliep tot zo'n 3000 a 4000. Het is die werkgelegenheid die de betrokkenheid van de gemeente bij het bedrijf verklaard, aldus het college. "Zoals van een gemeentebestuur verwacht mag worden, doen we er alles aan om werkgelegenheid te behouden en nieuwe werkgelegenheid te vestigen. Het is daarbij onvermijdelijk om ook contact te onderhouden met Philip Morris, als werkgever maar bijvoorbeeld ook als eigenaar van gronden en panden. Die contacten beperken zich tot zakelijke, op werkgelegenheid gerichte contacten." Het college ontkent dan ook aan tabakslobby te hebben gedaan. "Voor zover er al sprake is van lobby, is deze lobby gericht op het behouden en vestigen van werkgelegenheid."

Burgemeester

Follow the Money haalde in haar artikel ook uit naar burgemeester Petter. Hij zou zich hebben geleend voor sluikreclame toen hij een nieuwe productielijn van de fabriek symbolisch opende. Maar daarvan is volgens het college absoluut geen sprake. "Bij de opening van de nieuwe productielijn heeft de burgemeester alleen gesproken over de werkgelegenheid, niet over tabak in welke vorm dan ook. De burgemeester heeft, bij het openen van een productielijn die werkgelegenheid oplevert bij een bedrijf dat enkele járen eerder 1230 mensen moest ontslaan, gesproken over werkgelegenheid. Niet meer."

Maatregelen

Naar aanleiding van de grote commotie die ontstond naar de beschuldigingen van Follow the Money gaat de gemeente Bergen op Zoom mogelijk enkele maatregelen doorvoeren. Het gaat daarbij dan vooral om het benadrukken van het omgaan met de tabaksindustrie in de gedragscode en intern het gesprek aangaan over het dilemma wat Philip Morris als belangrijk bedrijf voor de werkgelegenheid in de gemeente met zich mee brengt.[l]