Gemeenteraad akkoord met miljoenenaankoop IRS-gebouw

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gaat het pand waarin voorheen de Suikerunie was gevestigd kopen. De gemeenteraad heeft ingestemd met de investering van 2,4 miljoen. Dit terwijl de komst van de HAS Hogeschool, die zich in het pand zou gaan vestigen, nog niet zeker is.

DOOR HANNEKE MARCELIS

In het IRS-gebouw moet een 'agrofood-broedplaats' komen. Agrofood is alle productie van de landbouw die bedoeld is voor menselijke consumptie. Het idee van de broedplaats is dat onderwijs en het bedrijfsleven binnen die sector elkaar in het pand vinden. Zo ontstaan er korte lijntjes tussen studenten en het bedrijfsleven, wat positief is voor de jongeren en innovatie bevorderd.

Hogeschool

Een belangrijke speler in het plan is de HAS Hogeschool. Maar afgelopen week maakte de hogeschool bekend dat de vestiging in Bergen op Zoom nog niet zeker is. De school geeft pas in oktober uitsluitsel over de komst naar de stad. En dat was genoeg reden voor veel oppositiepartijen om de aankoop van het dure IRS-gebouw uit te willen stellen. Zij vonden de risico's te groot, aangezien Bergen op Zoom al gebukt gaat onder een torenhoge schuld. Maar met coalitiepartijen en de D66 was er binnen de gemeenteraad genoeg steun om de aankoop toch doorgang te geven. Dat betekent dat de ontwikkeling van de 'agrofood-broedplaats' in het pand van start kan gaan. Maar of de HAS hogeschool daar bij aansluit, blijft dus nog even de vraag.[l]