In 2016 kreeg Bergen op Zoom haar regenboog-oversteekplaatsen FOTO ARCHIEF DE BODE
In 2016 kreeg Bergen op Zoom haar regenboog-oversteekplaatsen FOTO ARCHIEF DE BODE Foto: Archieffoto

'Bergen op Zoom moet een Regenboogstad worden'

BERGEN OP ZOOM - Nederland kent een lange lijst Regenbooggemeenten. Die hebben in samenwerking met Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven de intentie uitgesproken om acceptatie van LHBT-ers actief te bevorderen in hun beleid. En dat heeft succes. Het is dan ook de hoogste tijd dat ook Bergen op Zoom zich hierbij aansluit, aldus verschillende lokale politici.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Al tien jaar lang bestaan ze: de Nederlandse Regenbooggemeenten. Het is een samenwerking van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met gemeenten die zich actief inzetten op lokaal lhbti (Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender en Intersekse) -emancipatiebeleid. Het speerpunt is het bevorderen van acceptatie. De gemeenten richten zich daarbij op verschillende terreinen zoals scholen, zorg en ouderen. En dat beleid werpt zijn vruchten af. Uit evaluatieonderzoek blijkt dat de LHBTI-acceptatie bij de Regenboogsteden hoger is dan bij andere steden. Alleen daar heeft Bergen op Zoom niets aan, want de gemeente is er niet bij aangesloten. En daar moet verandering in komen vinden zowel de minister, als meerdere lokale politieke partijen.

Uitnodiging

Ingrid van Engelhoven, minister van onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heeft de gemeente Bergen op Zoom in een brief benadert om zich aan te sluiten bij het initiatief. En onderdeel van die aansluiting bij de Regenbooggemeenten is de ondertekening van een intentieverklaring. Daarin staat onder andere dat de gemeente vrijheid en gelijkheid voor álle Nederlanders nastreeft en dit ook concreet tot uiting laat komen in haar beleid.

'Wanneer iedereen zich
geaccepteerd voelt, krijg
je meer voor elkaar'

De minister wil graag voor 2 september van Bergen op Zoom weten of de gemeente bereid is die intentieverklaring te ondertekenen. En daar zien zowel PvdA, VVD, CDA, Steunpunt Bergen op Zoom en Groenlinks wel heil in. "Gemeente Bergen op Zoom is gebaat bij een sterke gemeenschap. Onderlinge solidariteit en verdraagzaamheid zijn daarvoor de basisvoorwaarden. In een gemeenschap waarin iedereen zich geaccepteerd voelt, krijg je meer voor elkaar."

Beleid

Naast de intentieverklaring gaat het project ook gepaard met diverse subsidies waarmee het regenboogbeleid kan worden vormgegeven. Daarvoor is landelijk ruim 6 miljoen euro vrijgemaakt. "In de afgelopen periode heeft dit landelijk geleid tot een betere samenwerking tussen LHBTI-organisaties, Meldpunt Discriminatie, Radar, onderwijsinstellingen, de GGD en zorg- en welzijnsinstellingen. De gelden maken het organiseren van activiteiten (ontmoeting) en voorlichtingen (bewustwording en acceptatie), maar ook het verbeteren van de veiligheid en het monitoren van de concrete beleidsacties mogelijk", stellen de politici. Ze willen graag weten of het college de intentieverklaring zal ondertekenen, en zo niet op welke manier ze dan gaan werken aan de LHBT-acceptatie.

Regenboogsteden

Nederland kent een indrukwekkende lijst met regenbooggemeenten. Onder andere Amsterdam, Groningen, Den Haag, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, Tilburg, Maastreicht en Eindhoven zijn Regenbooggemeenten. De lijst bestaat in totaal uit 43 gemeenten. Maar in die lijst missen enkele grote andere namen, stelt de minister. Die zijn nu benadert om zich ook aan het initiatief toe te voegen. Het gaat dan naast Bergen op Zoom ook op o.a. Roosendaal,Gouda en Almere.

COC

In Bergen op Zoom en omgeving komt het COC West-Brabant op voor de rechten van LHBT-ers. Zij zetten zich in voor de bevordering van de acceptatie, en bieden ook allerlei activiteiten. Wil je meer weten over LHBT of het COC? Ga naar www.cocwestbrabant.nl.