Alzheimercafé: Hoe dementievriendelijk is Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Hoe dementievriendelijk is Bergen op Zoom? Dit is het onderwerp voor het Alzheimercafé op 17 september in woonzorgcentrum Het Nieuwe ABG, Van Dedemstraat 13.

Er is voldoende parkeergelegenheid aan zowel voor- als achterzijde, achter de slagboom. Aanvang is 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. De organisatoren van het Alzheimer Café en de leden van de werkgroep “Op weg naar een dementievriendelijke gemeenschap” begeleiden de avond.

Hoe dementievriendelijk is Bergen op Zoom?
Het aantal mensen met dementie neemt ook in Bergen op Zoom explosief toe. Bij ruim 1.250 inwoners is de diagnose gesteld en te verwachten is dat dit in 2040 bij meer dan 2.500 mensen het geval zal zijn. Zij moeten allemaal met steun van partners en andere mantelzorgers zolang mogelijk in hun eigen wijk thuis blijven wonen en ook zolang mogelijk een normaal leven kunnen blijven leiden. Kan dit wel? Is er voldoende steun voor de mensen met dementie en hun naasten? Blijven zij welkom in de winkel waar ze boodschappen doen, bij de bank waar ze zakendoen, de vereniging, de bridgegroep, de harmonie, het koor waar ze deel van uitmaken? Krijgen zij voldoende steun van zorgverleners, van de gemeente Bergen op Zoom, met het oog op thuiszorg, voorzieningen enz.?
Daar willen de organisatoren tijdens de café avond, aan het begin van de Wereld Alzheimerweek, met de bezoekers over praten: Wat zijn de ervaringen? Wat gaat goed en wat minder en waar is er verder behoefte aan om daarna samen te concluderen dat we dan pas “een dementievriendelijke samenleving” hebben in Bergen op Zoom.

Meer informatie
De heer Raymond van Oosterbos (coördinator), tel. nr. 06-21971470, e-mail: raymond.van.oosterbos@alzheimerwb.nl. Er is ook een informatiestand aanwezig van Alzheimer Nederland, met informatie over de verschillende vormen van dementie, tips over omgang en bejegening enz. Einde zal rond 21.30 uur zijn. [l]