Joost van der Velden voor het Zoomvliet College in Bergen op Zoom FOTO HANNEKE MARCELIS
Joost van der Velden voor het Zoomvliet College in Bergen op Zoom FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

'Ik wil mbo'ers inspireren met mijn verhaal'

BERGEN OP ZOOM - Op het mbo moet je trots zijn. Dat is de boodschap waarmee koning Willem-Alexander afgelopen week het studiejaar voor het middelbaar beroepsonderwijs opende. Dat deed hij onder toeziend oog van de 42 mbo-ambassadeurs. De Bergse Joost van der Velden (22) was erbij, en gaat komende periode de strijd aan om verkozen te worden tot dé landelijke mbo-ambassadeur. "Ik wil andere studenten inspireren met mijn verhaal."

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het ROC West Brabant heeft 22.000 studenten. Daarvan moest de onderwijsinstelling er één kiezen om te benoemen tot mbo-ambassadeur. Dat moest dan wel een zogenaamde 'uitblinker' zijn. En daarbij dachten ze onmiddellijk aan Joost van der Velden (22), die de kans met beide handen aangreep. "Het is natuurlijk best wel iets om trots op te zijn", aldus de gemotiveerde student.

Niveau 1

Joost is niet zomaar een uitblinker die goede cijfers haalt. Hij heeft een lang en moeilijk traject achter de rug. "Ik heb mijn middelbare school nooit afgemaakt", legt Joost uit. "Ik had het indertijd psychisch zwaar, en stopte toen ik in de derde klas zat." Na een jaar hard aan zichzelf gewerkt te hebben, besloot hij in te stromen bij de horeca-opleiding niveau 1 om zijn droom na te jagen: een eigen horeca-onderneming starten. "Ik ben steeds een stapje hoger gegaan. Af en toe weer met een terugslag, of met een korte stopt waarin ik school even liet voor wat het was en besloot om alleen even te werken en me te oriënteren op de toekomst. Maar daardoor ben ik nu wel uitgekomen op de plek waar ik nu sta", legt de student uit. En dat is niet zomaar een plek. Joost zit nu in zijn derde jaar van de studie Meewerkend Horeca Ondernemer niveau 4 aan het Zoomvliet College, en heeft zijn laatste examens met vlag en wimpel gehaald. En daarmee is hij een voorbeeld voor alle andere studenten, vindt ook Coert van den Maagdenberg, clustermanager van ROC West-Brabant.

'Nederland
kan niet zonder
haar mbo'ers'

"Joost staat voor wat wij als onderwijsinstelling willen nastreven. Namelijk het vinden van de ambities en dromen van iedere een student, en er samen met hen aan werken om die te bereiken. Ook als dat gepaard gaat met tegenslag en dus niet via de gebaande paden gaat." Volgens Van den Maagdenberg zijn uitvallers één van de grootste problemen voor het mbo. "Die uitval willen we natuurlijk voorkomen. Door het verhaal van Joost te vertellen, hopen we studenten die zelf even in een lastige situatie zitten te inspireren."

Challenges

Nu Joost is gekozen tot mbo-ambassadeur van het ROC West-Brabant, mag hij de strijd aan gaan met de 41 andere mbo-ambassadeurs van Nederland. Daarvoor moet hij drie challenges uitvoeren. Steeds vallen er dan enkele studenten af, tot er één landelijke mbo-ambassadeur over blijft. De eerste challenge is al achter de rug, maar Joost mag er nog niets over vertellen. "Het was in ieder geval héél leuk om te doen. Maar als je het echt wilt weten, zul je toch echt www.ditismbo.nl in de gaten moeten houden." Daar worden de afleveringen die van de challenges worden gemaakt allemaal geplaatst. En op 19 november zal tijdens het ambassadeursgala bekend worden wie de titel 'dé landelijke mbo-ambassadeur' in de wacht sleept. Maar al wint Joost niet, hij zal er niet lang om treuren. "Winnen is leuk, maar iets kunnen betekenen voor andere studenten is waar ik het voor doe."[l]

Opening studiejaar

Koning Willem-Alexander heeft afgelopen week voor de eerste keer het studiejaar voor het mbo officieel geopend. Tot op heden werd dat alleen bij het hbo en wo gedaan. Met de opening wil de koning bijdragen aan de trots van het mbo. Want zoals hij zelf sprak: 'Nederland kan niet zonder mbo'ers. Deze vakmensen zijn de basis van de samenleving.'