De starthandeling bij Vogelenzang
De starthandeling bij Vogelenzang Foto: Ria van Gils

Feestelijk startsein voor bouw Vogelenzang

HALSTEREN - Met het kapotslaan van een groot, chocolade ei is afgelopen week het startsein gegeven voor de bouw van twee nieuwe projecten binnen Vogelenzang. Namelijk de nieuwbouwwoningen aan 't Lindeke en de appartementen op de locatie van de Nachtegaal. Daarmee krijgt Halsteren haar eerste energiezuinige nul-op-de-meterwoningen.

De fundamenten van de nieuwbouwprojecten van Stadlander liggen er al een tijdje, maar vorige week werd dan eindelijk het officiƫle startsein gegeven voor de bouw van Vogelenzang. Aan 't Lindeke komen zeven eengezinswoningen, en op de nieuwbouwlocatie van de Nachtegaal komen vijftien huurappartementen.

Duurzaamheid

Stadlander zet met de bouw van haar nieuwe sociale huurwoningen in op duurzaamheid. De woningen worden de eerste Nul-op-de-meterwoningen van het dorp. Dat houdt in dat er met behulp van zonnepanelen en door goede isolatie aan te brengen, er evenveel energie wordt opgewekt als een gemiddeld gezien per jaar verbruikt. Ook hebben de woningen geen gasaansluiting meer, maar maken ze gebruik van een warmtepomp. Zowel de huizen als de appartementen worden levensloopbestendig. Dat betekent dat alle voorzieningen, zoals de keuken, badkamer en slaapkamer, op de begane grond te vinden zijn. Op de eerste verdiepingen zijn nog twee of drie slaapkamers aanwezig. Dit maakt de woningen geschikt voor zowel gezinnen als voor mensen die nu of in de toekomst zorg aan huis nodig hebben.

Planning

De eerste werkzaamheden voor Vogelenzang zijn in juli al gestart. Naar verwachting is de nieuwbouw aan 't Lindeke in het tweede kwartaal van 2019 gereed; de oplevering van de Nachtegaal staat gepland voor medio 2019. Stadlander verwacht een half jaar voor de oplevering de verhuur te starten.[l]