Afbeelding
Foto: Protasov AN / Shutterstock.com

Loop mee met De Mars langs de Zuiderwaterlinie

BERGEN OP ZOOM - Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten en betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Van 16 tot en met 23 september 2018 verbinden wandelaars, natuurliefhebbers en theatermakers deze erfgoedparels aan elkaar tijdens De Mars langs de Zuiderwaterlinie. De aftrap wordt gegeven tijdens de Brabant Stoet die door de Bergse binnenstad trekt.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Bij de Zuiderwaterlinie denken we vaak aan het erfgoed wat wij in onze gemeente hebben. Aan fort De Roovere in Halsteren, met de mozesbrug en onze toren Pompejus, en aan het Ravelijn naast de binnenstad van Bergen op Zoom. Maar de Bergse erfgoedparels zijn slechts een klein onderdeel van wat de waterlinie heeft te bieden. De gehele Zuiderwaterlinie loopt namelijk van Grave tot aan Bergen op Zoom en is 165 kilometer lang. In de week van 16 tot en met 23 september hebben wandelaars de kans om (een deel van) deze indrukwekkende route te bedwingen tijdens de Mars langs de Zuiderwaterlinie.

Gedurende een week lopen de wandelaars vanuit Grave en Bergen op Zoom richting Heusden. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij deze vrolijke en kleurrijke stoet, waarin ook Prinsen Carnaval, bekende Brabanders, gildes en kunstenaars meelopen. Onderweg worden de wandelaars getrakteerd op culturele en culinaire verrassingen.

Brabant Stoet

De Mars trekt over de gehele lengte van de linie. Aan weerszijden startend worden dagelijks twee etappes van circa tien kilometer afgelegd. Elke dag start een etappe vanuit een gemeente aan de oostkant van de linie en een etappe vanuit de westkant. In Bergen op Zoom start de mars dus op dag één van het evenement: zondag 16 september. De aftrap van oostelijke etappe van De Mars wordt gegeven tijdens de Brabant Stoet die op die dag door de straten van Bergen op Zoom trekt. De Brabant Stoet is een uniek evenement van lopende en rijdende cultuur uit Noord-Brabant en het Belgische Brabant. Denk daarbij bijvoorbeeld aan fanfares, gilden, reuzen, carnavalswagens, praalwagens en steltlopers. De mars eindigt op 23 september met een slotfeest in Heusden. Dat is de vestingstad die dit jaar tevens haar 700-jarig bestaan viert. Dj La Fuente sluit De Mars met een spetterend optreden af.

Verhaal

De Mars voert wandelaars langs prachtige natuur, forten, dijken, schansen en vestingsteden langs de Zuiderwaterlinie. Onderweg wordt het verhaal van de Zuiderwaterlinie verteld, is er verrassend locatietheater en worden de wandelaars getrakteerd op Brabantse streekproducten. Samen met natuurorganisatie IVN en NL Zoemt werd het educatieve programma 'De Zuiderwaterlinie Zoemt!' voor het basisonderwijs ontwikkeld: op speelse wijze maken leerlingen kennis met de natuur langs de Zuiderwaterlinie. Zij gooien hun zelfgemaakte zaadbommen langs de Zuiderwaterlinie, waardoor volgend voorjaar een knallend palet van bloemen (en zoemende bijen en andere insecten) te bewonderen is.

'Naald en draad
laten zien dat de
linie weer één is'

Ook worden de kunstwerken van kunstenaar Tijs Rooijakkers tijdens iedere etappe op de route geplaatst. Zijn werk bestaat uit een blauwe draad, geregen door een grote houten naald, dat het landschap verbindt dat ooit door oorlog werd gespleten. De naalden in het landschap doen denken aan lansen en ander wapentuig. Naald en draad zijn hier echter niet bedoeld om te vechten, maar om te hechten. Het idee van het kunstwerk is dat het getergde landschap, door water in tweeën gespleten, weer één is.[l]

Informatie

Iedereen is van harte welkom om gratis deel te nemen aan een of meerdere etappe(s) van De Mars en om de wandelaars op 23 september feestelijk te onthalen in Heusden. Kijk voor meer informatie en deelname op www.zuiderwaterliniemars.nl/de-mars. Wil je meer weten over de Brabant Stoet waarmee de mars op 16 september wordt afgetrapt? Ga dan naar www.brabantstoet.eu

Het Ravelijn in Bergen op Zoom