Brigit midden op de Olof Palmeburg, die de stad met de plaats verbindt.
Brigit midden op de Olof Palmeburg, die de stad met de plaats verbindt. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Brigit Bakx

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Vandaag is taal- en dialectfanaat Brigit Bakx aan de beurt.

Door Thijmen Alleman

Taalgenootschap de Berregse Kamer, cultureel-historische groep Merck Toch Hoe Sterck, de Ravelijn Girls en de Mapleleaf Babes. Het is een snelle greep uit de clubjes in Bergen waar Brigit Bakx deel van uitmaakt. En allemaal hebben ze de passies van Brigit gemeen: historie en taal. Want wie een tijdje met de op en top Berregse om de tafel gaat zitten, merkt meteen waar zij het liefst mee bezig is. En dat kwam al van huis uit. "Mijn vader was journalist, maar het hele gezin was veel met taal bezig en was er ook goed in. Wiskunde bijvoorbeeld niet. Als ik vroeger thuiskwam met een onvoldoende voor wiskunde, dan vond mijn vader dat niet zo erg. Maar een onvoldoende voor taal, dat was niet goed", lacht Brigit.

Dialect met nuances

Het Berregse dialect is voor Brigit dan ook heel belangrijk. "Het is een onderdeel van ons cultureel erfgoed. Het is heel specifiek van ons, je vindt het alleen hier. Natuurlijk zeggen mensen uit Putte en Woensdrecht over hun dialecten hetzelfde, maar die hebben best wel wat overeenkomsten met elkaar. Vroeger had iedere wijk in Bergen zijn eigen dialect en nuances. Dat is allemaal veranderd. Het holt achteruit en dat is verschrikkelijk jammer."

Enthousiasme

En dus probeert Brigit, samen met De Berregse Kamer, om de Berregse taal vast te leggen, te bewaren en mensen enthousiast te krijgen, bijvoorbeeld met het Gròòt Berregs Diktee. "De eerste keer dat ik meedeed ging het helemaal niet goed. Ik had me niet beseft dat je er goed voor moet gaan zitten en nadenken hoe je dingen schrijft, omdat je het Nederlands zo gewend bent." Gaandeweg ging het Brigit steeds beter af. "Later heb ik het dictee nog een keer gewonnen en een paar keer tweede."

´Mijn stad´

Dat Brigit op en top Berregs is, blijkt wel als je kijkt naar waar Brigit allemaal gewoond heeft. Op twee periodes in haar jeugd na, een korte tijd in Eindhoven en Roosendaal, heeft zij altijd in Bergen gewoond en gewerkt. Geboren in de Borgvlietsedreef, verhuisd naar de Lekstraat, tijdje in het Heilige Geestland, een flatje aan de Anemoonstraat, een huis in de Burgemeester Hulshofstraat en tot slot twee woningen op de Plaat. "Ik heb op al die plekken even graag gewoond. Ik woon hier sowieso graag. Bergen is echt mijn stad. Het karakter van oude steden, zoals de onze, is heel fijn."

Wat vindt u mooi aan Bergen op Zoom?

"Als je zo eens in de zomer, op een ochtend, door de binnenstad fietst en je ziet hoe de stad ontwaakt, dan besef ik me altijd hoe mooi het hier is. Mensen uit den vreemden die hier komen zie je ook altijd genieten van onze mooie stad."

Wat zou u willen veranderen?

"Ik zou best willen dat meer mensen, toeristen, naar Bergen op Zoom komen. Je hoort best vaak van toeristen dat ze al jaren in Zeeland komen en nu ook eens een keertje hier komen kijken. Die mensen zijn blij verrast door onze mooie stad. Helaas hoor je de naam Bergen op Zoom op de radio vooral als het om files gaat. Misschien dat dat ook helpt."