Protestantse gemeente neemt afscheid van ds. ten Kate

BERGEN OP ZOOM - Op zondag 9 september zal ds. Bert ten Kate voor de laatste maal de kansel beklimmen van de Ontmoetingskerk aan het Bolwerk Zuid 134 in Bergen op Zoom. Na bijna 40 dienstjaren, waarvan ruim de helft in Bergen op Zoom, gaat hij met emeritaat.

Na zijn studie in o.a. Leiden begon hij in 1979 in Dedemsvaart als gemeentepredikant. Vanaf 1985 stond ten Kate in Emmen en vanaf 1997 in Bergen op Zoom. Het moment dat hij in de laatste gemeente aantrad viel ongeveer samen met het samengaan van de Hervormde gemeente en de Gereformeerde kerk in Bergen op Zoom. Deze fusie betekende voor de protestantse gemeente veel vreugde, maar fusies geven over het algemeen ook hier en daar pijn. Hier had Ten Kate veel aandacht voor.

Emeritaat
Ds. Bert ten Kate is typisch een predikant die zich beweegt tussen enerzijds de eigen studeerkamer en anderzijds de vele woonkamers van gemeenteleden. Schriftstudie en verkondiging aan de ene kant, maar ook het persoonlijk meeleven met de mensen – wie dan ook- aan de andere kant.
Voor ds. Ten Kate zal na zijn emeritaat een nieuwe periode aanbreken. Predikanten blijven altijd dominee, maar de verantwoordelijkheid voor een eigen gemeente vervalt en zijn aandacht zal elders komen te liggen.

Afscheidsdienst
De afscheidsdienst begint op zondag 9 september om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk. Na afloop is er gelegenheid om de predikant en zijn vrouw te ontmoeten.
Voor meer informatie: Preses Rob Blesgraaf, blesnl@gmail.com. [l]