Eén van de vele spandoeken die sinds deze week bij de basisscholen hangen FOTO HANNEKE MARCELIS
Eén van de vele spandoeken die sinds deze week bij de basisscholen hangen FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Wie wordt pleegouder van de 6-jarige Deniz?

BERGEN OP ZOOM - Er zijn 37 pleeggezinnen in Bergen op Zoom, maar dat zijn er niet genoeg. Pleegzorgorganisatie Juzt is daarom een uitgebreide campagne gestart om pleegzorg in de gemeente een boost te geven. Op alle schoolpleinen zijn de spandoeken vanaf deze week te vinden. "Niet ieder gezin hoeft een pleeggezin te worden, maar we willen vooral dat mensen erover na gaan denken. Want de onwetendheid over wat pleegzorg inhoudt, en welke vormen er bestaan, is simpelweg nog veel te groot", aldus Mieke Jorissen van Juzt.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het is een indrukwekkende campagne die Juzt is gestart in Bergen op Zoom. De spandoeken die deze week bij alle basisscholen in de gemeente zijn opgehangen geven het probleem een gezicht. 'Deniz (6) zoekt supergewone pleegouders', staat er op één van de spandoeken te lezen. Want dat is waar Juzt naar op zoek is. 'Gewone' mensen. "Als je aan een pleegkind vraagt wat hij graag wil, krijgt je altijd het antwoord dat hij een 'gewone', veilige en stabiele plek wil. Een huis om in thuis te komen. Om met elkaar aan de eettafel te zitten en te vertellen over je dag", legt Jorissen uit. Maar om alle 22.000 pleegkinderen die Nederland telt zo'n plek te kunnen bieden, moeten er wel genoeg pleegouders zijn. En dat is momenteel niet het geval.

Starschot

Het startschot voor de campagne werd woensdag gegeven op basisschool de Noordster. Daar sprak wethouder Barry Jacobs niet alleen de kinderen toe over hoe belangrijk het is dat alle kinderen een fijn thuis hebben, maar richtte hij zich ook tot de ouders. "Veel mensen overwegen niet eens om pleegouder te worden. Omdat ze een drukke baan hebben, of omdat ze denken ongeschikt te zijn. Maar pleegkinderen zijn niet allemaal hetzelfde, dus waarom zouden pleegouders dat wel moeten zijn?" De wethouder refereerde aan één van de campagneteksten van Juzt die op de muur van de school hing: 'Kom je mee voetballen?' "Er is zoveel meer dan alleen langdurige pleegzorg. Soms kun je al helpen door een paar weken een kind in huis te nemen. Of door één of twee weekenden in de maand een kind een fijne plek te bieden."

Onwetendheid

Mieke Jorissen, medewerker Pleegzorg bij Juzt, is blij met de aandacht voor de start van de campagne in de gemeente Bergen op Zoom. "Barry Jacobs kaart het probleem goed aan. Het is vooral onwetendheid die mensen ervan weerhoudt om pleegzorg te bieden." Daarom is er op maandag 17 september van 20.00 uur tot 22.00 uur een informatieavond over pleegzorg in het Stadskantoor aan de Jacob Obrechtlaan. "Wie naar zo'n avond gaat, hoeft echt niet meteen pleegouder te worden. Ons doel is juist om mensen te informeren over de mogelijkheden. Want pas als je weet wat het is om een pleegouder te zijn, kun je een keuze maken. Het is zonde als mensen uit pure onwetendheid geen pleegouder worden."

Landelijk

Het is niet de eerste keer dat Juzt de actie met de spandoeken op de schoolpleinen is gestart. Eerder werd de campagne al in andere gemeenten gehouden. Daar waren de resultaten positief. "Het is een goede manier om het onderwerp onder de aandacht te brengen bij een belangrijke doelgroep: ouders van basisschoolleerlingen." Begin oktober worden de spandoeken weer weggehaald. Maar dat betekent niet dat de vraag naar pleegouders dan ook ophoud te bestaan. "Hoe meer pleegouders we hebben, des te beter kunnen we voor kinderen een plek vinden die goed bij ze past. Want uiteindelijk blijft pleegzorg maatwerk, en moeten zowel kind als pleegouder zich goed voelen in de situatie. Dus hoe meer opties we hebben, hoe beter."

Meer weten?

Heb je vragen of wil je graag meer weten over hoe je pleegouder kan worden? Kom dan 17 september naar de informatiebijeenkomst of ga naar www.juzt.nl of www.supergewoneoudersgezocht.nl.[l]