Een impressie van de joblodge
Een impressie van de joblodge Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Nieuwbouwplannen: joblodge en historische panden

BERGEN OP ZOOM - Er wordt ook komende tijd volop gebouwd in Bergen op Zoom. Afgelopen week werden er weer twee nieuwe, grootschalige bouwprojecten gelanceerd. Een de Brechterhoeflaan zal een joblodge worden ontwikkeld waar 48 arbeidsmigranten kunnen verblijven. En in de Scheldevesting worden langs het water 65 koopwoningen met een historisch aangezicht gerealiseerd.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Goede huisvesting voor arbeidsmigranten is een 'must' in Bergen op Zoom. Daarom werden er eerder al twee joblodges gerealiseerd. Bij een joblodge vindt een professioneel beheer en eigen toezicht plaats door de huisvester. De gemeente legt strenge waarborgen vast voor een goede leefbaarheid en om overlast voor de omgeving te voorkomen. En dat heeft succes. De resultaten zijn positief. En nu is er een derde joblodge op komst. Een ontwikkelaar heeft begin dit jaar bij de gemeente een plan ingediend, en het college heeft onlangs besloten hier in principe medewerking aan te verlenen.

Wooneenheden

Het gaat om een gebouw met twaalf wooneenheden met elk vier éénpersoons-slaapkamers. Elke wooneenheid heeft een eigen woonkamer met keuken, badkamer en toilet. Het achterterrein is met groen omzoomd en bevat zo'n 30 parkeerplaatsen, een gemeenschappelijke buitenruimte en 12 bergingen. Aan de voorzijde worden nog eens 5 parkeerplaatsen gerealiseerd. De ontwikkelaar heeft het braakliggende terrein aan de Brechterhoeflaan tussen de Laagsehoeflaan en Biesgaard daarvoor op het oog. De initiatiefnemer moet nog wel een omgevingsvergunning aanvragen voor het project. Maandag was er een informatiebijeenkomst voor omwonenden.

Soete Veste

Het andere nieuwbouwplan wat afgelopen week bekend is gemaakt, is onderdeel van de Scheldevesting. Dat is het gebied ten noorden van de Binnenschelde, waar ook Heren van Ham en Op de Weele een onderdeel van zijn. De gemeente Bergen op Zoom heeft ontwikkelaar ERA Contour de opdracht gegeven voor de realisatie. Zij ontwikkelden eerder De Nieuwe Kaai en zijn bezig aan Wonen aan de Ham. "We voelen ons verbonden met Bergen op Zoom en haar bewoners en zijn extra blij om daar verder te mogen ontwikkelen. Het is een bijzondere stad en wij vinden het fantastisch om te blijven bijdragen aan zo'n uitgesproken plek!," zegt Arjan de Groot, projectontwikkelaar bij ERA Contour.

Grachten
De eerste impressie van Soete Veste doet denken aan de grachtengordels uit de 18e eeuw. De ontwikkelaar wil van de wijk 'een nieuwe rand van de binnenstad' creëren met een historische sfeer. Dat gebeurt door veel variatie in verschillende typen architectuur toe te passen en gedetailleerde elementen toe te voegen die zorgen voor een warme sfeer. Het gebied was ooit letterlijk de rand van de stad waar de verdedigingsmuren liepen. ERA Contour realiseert een deel van de eengezinswoningen op deze rand. Een ander deel komt op de nieuwe kademuren en aan het water van de Zoom dat in het gebied wordt teruggebracht. De Soete Veste wordt met bruggen extra bereikbaar gemaakt.. Via de nieuwe brug naar het Havenkanaal ben je in een mum van tijd bij de Waterschans. De net geopende fietsroute 'rondje Binnenschelde' die daar ook start, is dan een stuk makkelijker bereikbaar.

Energiezuinig
De bijzondere eengezinswoningen worden zeer energiezuinig met een EPC van 0. Alle woningen in de Soete Veste zijn gasloos en beschikken over zonnepanelen en een warmtepomp. "Zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke energiebronnen en gasloos wonen zijn de nieuwe standaard. De Soete Veste is daar helemaal op ingericht waardoor de toekomstige bewoners op duurzame wijze gebruik kunnen maken van alle voorzieningen," aldus De Groot.

De verkoop van de eengezinswoningen in de Soete Veste start in het voorjaar van 2019. Als de verkoop vlot verloopt, kan ERA Contour in het najaar van 2019 starten met de bouwwerkzaamheden. De verwachting is dat de woningen in het najaar van 2020 worden opgeleverd.[l]

Een impressie van de nieuwbouw Soete Veste