Afbeelding
Foto: Lucienne de Brabander

Geslaagde kunsten in de Monumenten

BERGEN OP ZOOM - Dit weekend was het weer landelijke Open Monumentendag. Traditiegetrouw werd dat in Bergen op Zoom gevierd onder de noemer Kunsten in de Monumenten. En die naam dekt de lading ook een stuk beter. Want Open Monumenten is in Bergen op Zoom veel meer dan enkel wat monumenten die de deuren openen. In heel de gemeente kon je genieten van cultuur, historie, muziek en kunst bij verschillende activiteiten en optredens.

Dit jaar is het Europees jaar van het cultureel erfgoed. Het thema van de open monumentendagen is dan ook 'In Europa'. Dat thema kwam ook in Bergen op Zoom in alle activiteiten terug.

Kunst

In de binnenstad waren diverse exposities te bekijken. Zo stond fotoclub Nadir in de Peperbus. Daar kon je stemmen op je favoriete foto. Maar ook in de Maagd en in het gemeentehuis kon je foto's en kunst bewonderen. Maar voor kunst hoefde je niet eens ergens naar binnen. Want Iwaz creërde met een aantal kinderen het grootste kunstwerk van de stad midden op de Grote Markt. Het schilderij van Europa wat zij maakten war maar liefst 625 vierkante meter groot.

Synagoge

In de synagoge speelde Agge Nebbisj. Dat is van oorsprong een Bergse klezmerband. Klezmer werd oorspronkelijk door Jiddisch sprekende Joden in Midden -en Oost-Europa gespeeld. De muzikanten speelden vooral op huwelijksfeesten en tijdens andere feestelijke gebeurtenissen. Agge Nebbisj heeft inmiddels een breed en afwisselend repertoire opgebouwd waarin zang, viool en klarinet centraal staan. En daar genoten de bezoekers enorm van. Het optreden van Agge Nebbisj was slechts één van de vele muzikale optredens dit weekend. Want met PopMonument kwam de muziekliefhebber uitgebreid aan haar trekken.

Fort de Roovere

Wie meer van actie houdt, moest zondag op Fort de Roovere zijn. Daar hield de Borgerij diverse demonstraties. Het buitenspektakel ging gepaard met harde kanonschoten, die het gevecht nét echt maakten.[l]

FOTO'S LUCIENNE DE BRABANDER

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding