Interieur Lourdeskerk. FOTO TOINE ASSELBERGS
Interieur Lourdeskerk. FOTO TOINE ASSELBERGS Foto: Toine Asselbergs

Jubileum 90 jaar Lourdeskerk

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 15 september viert de Lievevrouweparochie het jubileum 90 jaar Kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes ('t Fort). Dat gebeurt met een feestelijke Eucharistieviering om 19.00 uur in deze kerk met een lichtprocessie door de straten rondom de kerk. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te vieren en mee te lopen in de lichtprocessie. Een lichtprocessie is in onze tijd een uniek gebeuren geworden. Tijdens de processie wordt de Rozenkrans gebeden en Marialiederen gezongen.

Iedereen, die meeloopt in de processie, heeft een speciaal uitgereikt kaarsje in de hand.

Tijdens de processie wordt ook het nieuwe Mariabeeld in het oude patronaatsgebouw gezegend. Op die manier wordt ook gestalte gegeven aan de verbinding tussen het heden en het verleden; tussen de thans geseculariseerde samenleving en het rijke Roomse leven.

Maar ook buurtbewoners zijn uitgenodigd om te vlaggen of een kaarsje voor het raam te branden als de processie voorbij trekt in hun straat voor een feestelijk effect.

Indrukwekkend

De Kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes werd gebouwd tussen 1926 en 1928 voor de wijk Het Fort/Zeekant. Het ontwerp is van Joseph en Pierre Cuypers jr. De stijl is licht expressionisch met verwijzingen naar de romaanse en byzantijnse bouwkunst. In 1944 gingen enkele aangrenzende ruimten in dezelfde trant, de Lourdesgrot en de klokkentoren verloren. De toren werd in 1955 herbouwd. In 2010 werd de kerk zeer grondig gerestaureerd. Zowel van buiten als van binnen is deze kerk een indrukwekkend bouwwerk, dat zeker meer als de moeite waard is om te bezoeken.

De kerk heeft een kruisvormige plattegrond met halfrond gesloten absis, een dominante twaalfkantige koepel, transept, voorportaal en een toren op de zuidoostelijke hoek. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met eenvoudig siermetselwerk. Op de zadeldaken en het twaalfzijdige koepeldak liggen rode verbeterde hollandse dakpannen. De kerk maakt uitwendig een gesloten indruk door de kleine raamopeningen. In de transepten zijn grote glas-in-loodramen geplaatst en in de zijden van de koepel bevinden zich als lichtbeuk-ramen series van vijf smalle staande vensters.

Centraalbouw

Het inwendige toont na het voorportaal een centraalbouw met brede zijbeuken. De soberheid van het exterieur maakt hier plaats voor kundig siermetselwerk in schoon metselwerk met geglazuurde sier-banden en diverse reliƫfpatronen. De grote hoge open ruimte wordt door vier pijlers met rondbogen verdeeld. De twaalfkantige koepel heeft donkere houten spanten die contrasteren met de gewitte gewelfvlakken. Er zijn paraboolbogen gemetseld voor het ambulatorium en de Maria- en St. Josephkapel naast de absis. Op de kerkvloer liggen vierkante rode tegels met geel-zwarte randen en kruispatronen in geel, zwart en blauw. De absis, met krakelingtegels in geometrisch patroon, heeft een graatgewelf met decoratief ruitvormig motief. Tot de kerk-inventaris behoren onder andere de ingemetselde kruiswegstaties, hoogreliƫfs in wit met lichtblauwe achtergrond en goudkleurige accenten. Bij het voorportaal bevindt zich een Lourdesgrot met steen uit Lourdes, gedateerd 15 augustus 1920. De grote ramen van de transepten hebben gebrandschilderde figuratieve ramen uit 1939, gesigneerd door Clysen uit Tilburg. De voorstellingen behelzen Maria in mandorla, de geboorte van Maria, de geboorte van Jezus en de dood van Maria. [l]