Resultaat plogging Bergen op Zoom. FOTO GERARD VAN GERVEN
Resultaat plogging Bergen op Zoom. FOTO GERARD VAN GERVEN Gerard van Gerven

Plogging-vierdaagse groot succes

BERGEN OP ZOOM - Wanneer je gaat hardlopen of wandelen, kun je net zo goed meteen het zwerfafval wat je tegenkomt meenemen. Dat is het idee achter de Zweedse trend plogging. Afgelopen week werd dat door de ANWB georganiseerd. Tijdens de Plogging-vierdaagse door West-Brabant werd ook Bergen op Zoom aangedaan.

“Krijgen we een afvalzak en handschoentje?” Wil een mevrouw weten. Ze heeft er duidelijk zin in. De koffie is snel opgedronken, terwijl ze over de plattegrond gebogen, de route aanschouwd. De plogging-vierdaagse is een succes. In Etten-Leur, Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom hebben tientallen wandelaars en hardlopers meegedaan. Het zwerfafval wat op ons pad komt raapten ze op. Het werd daardoor een effectief en nuttig fitness uurtje.

“Het voelt niet als sporten maar als gezellig samen buiten zijn en je inzetten voor een goed doel. Al ben ik na een uur wel echt moe”, zegt een meneer. Hij heeft zweet op zijn voorhoofd en zijn afvalzak zit vol met verzameld afval. Het is inspanning en ontspanning tegelijkertijd.

Reacties

In alle vier de West-Brabantse steden werden de ploggers enthousiast ontvangen door de voorbijgangers, die zwaaien, complimenten maken en/of even spontaan meehelpen. Spontane reacties van kleine kinderen die een papiertje oprapen en in onze afvalzakken dumpen en van een schooljongen die van zijn fiets stapt om het lege blikje aan te bieden in plaats van weg te gooien. Ook vanuit het college van burgemeester en wethouders was het enthousiasme groot. In Bergen op Zoom staken onder andere wethouder Andrew Harijgens en Annette Stinenbosch de handen ook uit de mouwen. Daarnaast waren vertegenwoordigers van een cultureelcentrum, het regionale afval/reinigingsbedrijf, en de plaatselijke ouderen- en sportverenigingen actief bij het event betrokken.

Resultaten

De resultaten van deze plogging kunnen als volgt worden samengevat:

- De inzameling van circa 4900 liter zwerfafval.

- De verbranding van circa 21.300 calorieën bij veelal mensen die het konden gebruiken.

- Bewustwording bij de bestuurlijke organisatie over de mogelijkheden om particulieren initiatieven te steunen, hetgeen al heeft geleid tot vervolgafspraken met wethouders.

- Bewustwording bij particulieren en verenigingen om op alternatieve wijze sportiviteit te beleven en een goed doel te dienen.

- Enthousiasme bij alle deelnemers.

Zuiderwaterlinie Mars

ANWB en Runnerscafe kijken met tevredenheid terug op dit event. Tijdens de Zuiderwaterlinie Mars van 16-23 september vindt ook plogging plaats. Geef je op en Plog of wandel mee. De Mars is een gratis wandelevent. Elke dag is een nieuwe etappe waar jij je voor op kan geven www.zuiderwaterliniemars.nl. [l]