Een geslaagde schoonmaakactie in de Muziekbuurt
Een geslaagde schoonmaakactie in de Muziekbuurt Foto: Hanneke Marcelis

Bergse Rangers van start in Tuinwijk

BERGEN OP ZOOM - Stoor jij je ook altijd aan zwerfafval? En ben je bereid om je één uur per maand in te zetten voor een schonere Tuinwijk? Dan is Els Aarden op zoek naar jou. Zij is bezig met het oprichten van Bergse Rangers voor haar wijk. Vanuit de kinderen is het enthousiasme groot. Maar om betrokken volwassenen die de Rangers willen begeleiden zit ze nog verlegen. "In de Muziekbuurt en Fort Zeekant zijn de Bergse Ranger een groot succes. Dat moet hier toch ook kunnen?", aldus de gedreven Aarden.

DOOR HANNEKE MARCELIS

In Fort Zeekant, de Muziekbuurt en Gageldonk zijn de Bergse Rangers niet weg te denken. Iedere maand trekken de kinderen er onder begeleiding van enkele volwassenen op uit om de buurt schoner te maken. Met hesjes aan, een karretje op wieltjes en prikstokken steken ze de handen uit de mouwen in de strijd tegen zwerfafval. En dat is een doorslaand succes. "Wat je ziet is dat de kinderen het echt leuk vinden om te doen", vertelt Els Aarden. "Ze leren ervan, ze geven een goed voorbeeld én de wijk wordt schoner. Het is echt een enorm positief initiatief", aldus Aarden. Daarom start ze nu ook in haar eigen wijk een team van Bergse Rangers. "Dit moet in de Tuinwijk ook kunnen."

Opschoondag

Het is voor Aarden niet nieuw om zich in te zetten voor een schone wijk. Ze was als lid van buurtpreventie al betrokken bij de jaarlijkse Opschoondag van de Marco Poloschool. De school is enthousiast over haar initiatief om Bergse Rangers op te richten, en bood haar de mogelijkheid om in klassen en op ouderavonden te vertellen over de Ranger. De reacties waren enorm positief. "Vanuit de kinderen sowieso. Je ziet dat zij het eigenlijk gewoon echt leuk vinden om met een prikker de straten schoon te maken."

'Niemand wil
toch rommel
op straat?'

Om aanmeldingen van kinderen zit ze dan ook niet verlegen. Bij de ouders is dat een ander verhaal. "Ook vanuit de ouders kwamen eigenlijk enkel positieve reacties. Iedereen vond het een goed idee. Dus ik zei, bel me dan om je op te geven en loop mee." Maar haar telefoon ging helaas niet meer af. "Blijkbaar is de drempel voor volwassenen om zich ook daadwerkelijk aan te melden hoog. En dat is zonde. Want ik ga sowieso starten met de Rangers. Maar het is natuurlijk leuker en makkelijker als er ook wat andere begeleiders zijn. Dat hoeven ook niet perse ouders te zijn. Maar gewoon mensen die hier wel een uurtje aan mee willen werken."

Rommel

Aarden hoopt met haar initiatief de wijk een beetje schoner te kunnen maken. Want aan zwerfafval, ergert ze zich al jaren. "Iedereen vindt het toch fijn als er geen rommel op straat ligt? Ik snap het echt niet als mensen rotzooi op de grond gooien." Ze neemt daarom regelmatig de moeite om zwerfafval op te rapen en in de prullenbak te gooien wanneer ze door de stad loopt. "Dan zeggen mensen tegen me: wat goed dat u dat doet! En dat is heel aardig, maar dan denk ik natuurlijk wel: Ja, dat kun je zelf ook hoor!"

Meelopen

Wil jij Els Aarden helpen in haar strijd tegen zwerfafval? Kom dan op woensdag 26 september tussen 13.00 uur en 14.00 uur mee zwerfafval ruimen in de Tuinwijk. De Bergse Rangers verzamelen bij de Marco Polo School. Aanmelden kan door te bellen naar 06-33747885. "Maar ook spontaan langskomen de 26ste, mag natuurlijk ook!"

Kun je de 26ste toevalig niet? De Bergse Rangers gaan in de Tuinwijk iedere derde woensdag van de maand op pad.[l]

Els Aarden start Bergse Rangers in de Tuinwijk