Afbeelding
Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Yolande Kortlever

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Deze keer brengen we een bezoekje aan ons stadspaleis en stadshistoricus Yolande Kortlever.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Yolande is al sinds 2004 stadshistoricus van Bergen op Zoom, maar zij komt hier niet vandaan. “Ik ben een import-krab uit Amstelveen. Daar werd mijn passie voor geschiedenis gewekt. Als 9-jarige kwam ik vaak in een parkje dat net was aangelegd met opgespoten grond. Daar vond ik oude pijpenkoppen en scherven. Toen wist ik dat ik iets met historie of archeologie wilde doen.”

En zo geschiedde. Eerst studeerde Yolande Engels en geschiedenis, vervolgens behaalde ze haar doctoraal Middeleeuwse geschiedenis. Daarna volgde zij een archiefopleiding bij het Rijksarchief in Utrecht, waar ze nog altijd mooie herinneringen aan heeft. “Daar hebben ze een speciaal depot voor Middeleeuwse oorkonden. Meer dan 30.000 oorkonden liggen daarin opgeslagen. Dat is een paradijs voor iemand met mijn passie.” Ondanks haar betrokkenheid kon ze daar niet blijven werken en volgde een sollicitatie bij het Bergse gemeentearchief. “Per 1 december 1997 werd ik aangenomen en diezelfde dag ben ik naar hier verhuisd. Ik heb er geen moment spijt van gehad.”

Na enkele jaren bij het archief te hebben gewerkt werd ze gevraagd voor de functie van stadshistoricus. Maar wat houdt dat in? “Eigenlijk ben ik een klassiek geschoolde historicus. Ik doe wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van stad en regio, ik ondersteun en adviseer anderen bij hun onderzoek en geef lezingen en cursussen om mensen meer over de stad te vertellen en om ze enthousiast te maken voor de rijke geschiedenis van deze streek. Tevens ben ik projectleider van diverse tijdelijke tentoonstellingen in het museum.”

Door de verschillende taken is geen dag hetzelfde voor Yolande. “Je moet eigenlijk van alles een beetje weten, maar vooral de weg kennen in het archief en in de vakliteratuur.” Zo komt er in februari 2019 een tentoonstelling genaamd ‘Lage Landen’ met schilderijen uit het Rijksmuseum die zal worden aangevuld met schilderijen en objecten over de Brabantse Wal. Daarnaast vraagt 75 jaar bevrijding een deel van haar aandacht.

Ten slotte stort ze samen met andere historici haar passie in de zoektocht naar informatie over markies Jan IV (1528-1567). “Hij was goed bevriend met Willem van Oranje en ook een van de tegenstanders van de strenge vervolging van ketters. Dat kwam hem duur te staan. Nadat hij plotseling was overleden werd hij postuum veroordeeld en zijn spullen werden uit het Markiezenhof gehaald en verkocht. In 2020 willen we onze artikelen publiceren en daarmee Jan IV zijn plaats in de geschiedenis teruggeven.”[l]

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

“Je hebt hier een grote groep vrijwilligers die enthousiast en gepassioneerd is over de cultuurhistorie van stad en regio. Het is wel noodzakelijk dat we nog meer mensen enthousiast weten te krijgen, zoals jongeren en nieuwe Bergenaren, want ook zij zijn onderdeel van de geschiedenis en verhalen van deze stad.”

Wat zou je willen veranderen?

“Het museum is tegenwoordig gevestigd op de eerste en tweede verdieping van het Markiezenhof. Helaas gaat de lift niet verder dan de eerste verdieping. Ik zou graag zien dat ook voor mensen die slecht ter been zijn, heel het museum te bezoeken is. Dat kan door een nieuwe liftkolom te plaatsen die ook naar de tweede verdieping gaat.”