Wit geeft mat in drie zetten
Wit geeft mat in drie zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Druk weekend voor de Bergse schakers

BERGEN OP ZOOM - De leden van de Bergen op Zoomse schaakvereniging BSV hebben een druk schaakweekend achter de rug. Vrijdagavond werd de eerste voorronde van het Open Bergs afgewerkt, zaterdagmiddag was de eerste ronde van de zaterdagcompetitie van de Nederlandse Schaakbond.

Het Open Bergs kent dit jaar een wat andere opzet dan de voorgaande jaren. Er zijn minder voorronden, door de 7 sterkste deelnemers al bij voorbaat te plaatsen voor de A-finale, en de overige deelnemers in de voorronden tijdens een knock-outcompetitie te laten spelen om de resterende drie plaatsen.
Vrijdag 14 september was de eerste voorronde. In groep A won Peter Kraaijeveld van Alexander van ‘t Hoff, en Bart van Kasteren van Zouhair Tahan. De beide winnaars spelen in de tweede voorronde wie van hun beiden zich plaatst voor de A-finale. In groep B wordt de partij tussen Henry Groenveld en Piet Bruys aanstaande vrijdag gespeeld. De winnaar van die partij zal in de tweede voorronde met Bert van der Linden strijden om de tweede plaats in de A-finale. In groep C eindigde de partij tussen Robert Kunst en Ton Hertogs in remise. Zij spelen daarom komende vrijdag opnieuw tegen elkaar, om in een beslissingspartij te bepalen wie doorgaat naar de tweede voorronde. De partij tussen Ton van Vliet en Pieter-Jan Demmers was nog niet afgelopen aan het einde van de avond, ook zij spelen aanstaande vrijdag verder om een plaats in de tweede voorronde te bemachtigen.

Zaterdagcompetitie
Zaterdag 15 september kwamen de zaterdagteams van BSV uit in de eerste ronde van de externe competitie. Ook in deze competitie is er iets veranderd: de Nederlandse Schaakbond organiseert nu deze competitie op alle niveaus. Daardoor kunnen nu ook de lagere teams tegenstanders buiten de provincie krijgen.
Het eerste team is dat al gewend: dat team speelt al jaren in de landelijke competitie. Afgelopen zaterdag speelde dit team in klasse 3F een uitwedstrijd in Sas van Gent, tegen het derde team van de plaatselijke schaakvereniging. Deze wedstrijd eindigde in een puntendeling, 4-4, door winstpartijen van Tony Peleman en Alexander Bruschke, en remise door Erwin Kalle, Marcel van Herck, Freek Schouten en Bart van Kasteren. Hans Nunnikhoven en Bas van de Putte verloren hun partij.
Het tweede team van BSV speelde toevallig ook in Zeeuws-Vlaanderen: in klasse 4F werd in Terneuzen de strijd aangegaan tegen ScheldeSchaak, een combinatieteam van Terneuzen en Oostburg. Het team wist deze wedstrijd nipt te winnen met 4,5-3,5. Oliver e Hert, Ronny Liekens en Adry Goris-Schouwstra wonnen hun partij, René Paardekam, Ton Hertogs en Pieter-Jan Demmers speelden remise. Piet Bruys en Zouhair Tahan verloren hun partij.
Voor BSV 3 is de externe competitie nog niet begonnen: in de klasse waarin dit teams speelt worden twee wedstrijdronden minder gespeeld. Dat kwam goed uit: hierdoor kon een aantal spelers van het derde team de vereniging vertegenwoordigen tijdens Bergen op Zicht.

Jeugd
In het kader van de Nationale Sportweek, die deze week wordt georganiseerd, kregen de jeugdschakers van stap 2 dinsdagavond les op een bijzondere locatie: de vestiging van Albert Heijn aan de Glacisstraat. Daar speelden ze vervolgens ook een partij. Dit leidde tot verbaasde blikken bij het passerende winkelend publiek.

Schaakstelling
De schaakstelling van deze week komt uit een partij Rozhin-Firman uit 2002. Hoe geeft wit mat in 3 zetten? [l]