Internationaal Jubileumtoernooi ZBSD

BERGEN OP ZOOM - De Zeeuws Brabantse Sportclub voor Doven en slechthorende, ZBSD, organiseert op 27-28 en 29 september een groot toernooi voor doven in Bergen op Zoom. Ze hebben in hun tien jarig bestaan al tweemaal de prijs van beste sportclub van Nederland voor doven gewonnen Na het organiseren van de Wereld Doven Dagen in 2009 in Bergen op Zoom en in 2012 in Goes is de organisatie van het Internationaal Sportevenement voor Doven en Slechthorenden (ISDS) een nieuwe uitdaging.

Aan het evenement wordt door sporters uit maar liefst drie sportdisciplines deelgenomen, te weten bowling, hardlopen en voetbal. Ook zwemmen en een zwemloop stonden op het programma, maar wegens de grote problemen bij zwembad “de schelp” is dit daarmee komen te vervallen. Het is een unicum voor Nederland dat dit voor doven en slechthorenden georganiseerd wordt. Het wordt een internationaal toernooi met deelnemers uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Ghana, Pakistanen Frankrijk.

Belangrijk voor doven
Het is voor doven zeer belangrijk om samen sport te beoefenen, de mogelijkheid om te sporten in horende clubs is voor de doven zeer moeilijk. De meesten ervaren grote barrières in een horende club vanwege de communicatieproblemen. Vandaar ook dat een evenement zoals ISDS zeer belangrijk is voor hun.
We beginnen op donderdag met een driedaags groot internationaal bowling toernooi. Dit vindt plaats in het Bowling & Resto-lounge die gevestigd is te Bergen op Zoom. Hieraan neemt een internationaal gezelschap deel van een 100-tal dove bowlers. Hieronder bevinden zich diverse internationale kampioenen.

Programma
Op vrijdagavond 28 september is er een zaalvoetbal wedstrijd voor doven in de Sporthal Gageldonk.
Zaterdag 29 september worden in de bowlingcompetitie de finales gespeeld.
Zaterdag is er ook een hardloop wedstrijd voor dove sporters waaraan vele lopers aanwezig zullen zijn uit binnen en buitenland. Dit vindt plaats rond de binnenschelde.
We willen ook graag de horende mensen hierbij betrekken en ze zo kennis te laten maken met de dovensport. Dat ook de dove mensen net zo goed kan presteren als de horende mensen.
De organisatie van ISDS gaat gepaard met de nodige kosten.. Wij zijn daarom op zoek naar donateurs en sponsors, en roepen het bedrijfsleven op ons te steunen.
Voor meer informatie kijk op onze site www.zbsd.10jaar/index.nl [l]