Een eerdere editie van het Bergse Sportgala
Een eerdere editie van het Bergse Sportgala Foto: Archieffoto

Aanmeldingen voor het Sportgala zijn geopend

BERGEN OP ZOOM – Ben jij een topsporter? Zit jij in een geweldig team? Of ken jij juist iemand die afgelopen seizoen een geweldige prestatie heeft neergezet? Dan heb je nu de kans om jezelf of een ander aan te melden voor de prijzen van het Bergse Sportgala. Dat vindt op 14 december voor de 42ste keer in Stadsschouwburg De Maagd.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De Bergse sportprijzen worden al sinds 1976 uitgereikt. Tegenwoordig zijn er maar liefst acht prijzen te vergeven. Namelijk voor de sportman, sportvrouw, sportploeg, sportvrijwilliger, sportsenior en voor de sporter met een beperking. Daarnaast wordt de Christ van Wijk aanmoedigingsprijs uitgereikt en wordt het sportevenement van het jaar gekozen.

Aanmelden

Kandidaten mogen zichzelf natuurlijk aanmelden, maar aanmelden mag ook door bestuurders, trainers, familie of andere betrokkenen. Dat kan vanaf nu tot en met 1 november. Let op: er zitten natuurlijk wel enkele voorwaarden aan een aammelding. Zo gaat het om prestaties geleverd in de periode van 1 november 2017 tot 1 november 2018. Wil je precies weten aan welke eisen jouw aanmelding moet voldoen? Ga dan naar www.sportgalaboz.nl.

De winnaars van de Bergse sportprijzen worden gekozen door een combinatie van het oordeel van de jury en van de stemmen van mensen thuis. De jury van het Sportgala bestaat uit de commissie Sportverkiezingen. Die bestaat uit zes personen. Zij maken allereerst uit alle aanmeldingen een eerste selectie. Die selectie wordt na het sluiten van de aanmeldingen bekend gemaakt. Daarna is het tijd voor zowel de jury als Bergenaren zelf om hun stem uit te brengen. Het oordeel van de jury telt voor 6/7e mee, en de stemmen van de mensen thuis tellen voor 1/7e mee.


Programma
Het 42e Rabobank Sportgala wordt een speciale editie met een avond vol sport, muziek en cultuur waar sporters en sportliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten. Met de verkiezingen wil de Gemeente Bergen op Zoom sporters met een bijzondere prestatie eren en sporten en bewegen stimuleren. De sporters kun je er persoonlijk feliciteren met hun nominatie of titel tijdens een gezellige afterparty in de huiskamerfoyer van De Maagd. De avond begint om 20:00 uur. Schouwburg De Maagd is open vanaf 19:30 uur. De prijzen zullen worden uitgereikt door speciale gasten.

Vorige winnaars

In 2017 kende het Sportgala zeven winnende sporters en teams. Sportman was voetballer Bart Nieuwkoop, Sportvrouw de 19-jarige Jeu de Bouler Ellen Walrave, Sportploeg Judo Kata team van Shintai. De Christ van Wijk aanmoedigingsprijs ging naar Spado's jeugdtalent Lotte Haest. De 9-jarige zwemster Suzie Pellis won Sporter met een beperking. Jan Smeijers was Seniorsporter en Gaby Niemantsverdriet werd verkozen tot sportvrijwilligers. Het jaarlijkse Beachvolleybaltoernooi van Sic Pugno werd uitgeroepen tot Sportevenement van het jaar.[l]