Proosten op de ondertekening van de intentieverklaring FOTO GEMEENTE BERGEN OP ZOOM
Proosten op de ondertekening van de intentieverklaring FOTO GEMEENTE BERGEN OP ZOOM Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Slapende chauffeurs houden gemoederen bezig

BERGEN OP ZOOM - In heel Nederland gebeurt het: vrachtwagenchauffeurs die hun truck op een vreemde plek parkeren om te kunnen slapen. In de logistieke hotspot West-Brabant is het probleem extra groot. Daarom hebben alle achttien West-Brabantse gemeenten een intentieovereenkomst ondertekend, met als doel om binnen twee jaar meer slaapplaatsen voor vrachtwagenchauffeurs te realiseren. Maar Meino Dam van Lijst Linssen wil dat er veel eerder al actie komt. Want de overlast groeit.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Op de Boulevard ten hoogte van de skatebaan. Of bij de Theodorushaven op de Vierlinghweg. Het zijn slechts twee voorbeelden van plaatsen waar regelmatig chauffeurs hun truck parkeren om een dutje te doen. Maar het zijn zeker niet de enige plekken. "Ook worden her en der trucks met oplegger hele weekenden geparkeerd in onze gemeente op de openbare weg en dit neemt alleen maar toe", aldus raadslid van Lijst Linssen Meino Dam. Als het aan hem ligt, gaat de gemeente Bergen op Zoom op korte termijn extra parkeer- en slaapplaatsen regelen voor de chauffeurs. Zo moet de overlast in de woonwijken voorkomen worden. Want de wildparkeerders tasten de veiligheid in de wijk aan en laten vaak afval achter.

'Het probleem
neemt alleen
maar toe'

Intentieverklaring

Het aanpakken van de wildparkerende truckchauffeurs staat hoog op de agenda van de gemeente Bergen op Zoom. De gemeente noemt zichzelf één van de initiatiefnemers als het gaat om het zoeken naar een oplossing voor de vrachtwagenchauffeurs door het aanbieden van kwalitatief goede alternatieven om 's nachts te kunnen overnachten. Maar dat kan de gemeente niet alleen. Daarom ondertekende ze twee weken geleden samen met de Regio West-Brabant, Provincie Noord-Brabant, de zeventien andere West-Brabantse gemeenten en Tholen, transport en logistieke sector, havenbedrijf Moerdijk en de politie de intentieovereenkomst "Vrachtwagen parkeren in West-Brabant".

'Binnen twee jaar
extra parkeer- en
verblijfplekken'

Afspraken

In de intentieverklaring staat dat de partijen binnen twee jaar openstelling willen van extra parkeer- en verblijfsvoorzieningen bij de A16-A17 (Moerdijk en omgeving) en de A58-A4 (Bergen op Zoom en omgeving). Voor de lange termijn wordt ingezet op het integraal oplossen van de parkeerproblematiek voor vrachtwagens in West-Brabant op zowel het hoofdwegennet als op het onderliggend wegennet en bedrijventerreinen binnen gemeenten. "Voor Kerstmis willen we met de minister van Verkeer en Waterstaat afspraken maken over ons plan van aanpak. Er zijn veel plekken al in beeld, die we aan het opwerken zijn voor een aanvraag voor Europese subsidie. Maar er is meer nodig dan dat, want niet ieder project leent zich daar voor," stelde gedeputeerde Christophe van der Maat (Mobiliteit en Samenwerking) van de provincie Noord-Brabant bij de ondertekening.

Hoe de gemeente Bergen op Zoom in de tussen gelegen twee jaar de overtredingen van de vrachtwagenchauffeurs zoals die worden aangekaart door Lijst Linssen van plan is om aan te pakken, is nog niet bekend. Het college heeft de raadsvragen nog in beraad.[l]

Regels

Transportbedrijven en chauffeurs van vrachtwagens moeten zich houden aan Europese regels voor rij- en rusttijden. Een chauffeur mag bijvoorbeeld niet meer dan 4,5 uur onafgebroken rijden. Na die 4,5 uur dient de chauffeur een pauze van minimaal 45 minuten te nemen. Ook mag de weekendrust niet in de cabine worden doorgebracht.