Extra middelen voor schoolgaande kinderen

BERGEN OP ZOOM - Op een sportvereniging zitten. Een laptop hebben. Het klinkt vanzelfsprekend. Maar voor honderden schoolgaande kinderen is dat niet het geval, omdat hun ouders niet veel te besteden te hebben. Om sociale isolatie van die kinderen tegen te gaan, stelt de gemeente extra middelen beschikbaar.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Afgelopen jaar maakte zo'n zevenhonderd kinderen gebruik van de middelen die de gemeente via Stichting Leergeld ter beschikking stelt voor de jeugd uit armere gezinnen. Zo konden leerlingen uit de eerste klas van de middelbare school geld krijgen voor een laptop. En kon het lidmaatschap voor een vereniging worden betaald. Dit jaar breidt de gemeente de mogelijkheden uit. Zo kunnen ook kinderen uit groep zeven en acht van de basisschool dit schooljaar in aanmerking komen voor een bijdrage voor een laptop. En waar dat vorig jaar nog maximaal 300 euro mocht kosten, wordt dat nu 350 euro.

Ook is het mogelijk een bijdrage te ontvangen voor clubgerelateerde kleding, wanneer een kind lid is van een vereniging en er extra kosten zitten aan de benodigde kleding.

Eisen

Alle scholen zijn door de gemeente geïnformeerd over de nieuwe mogelijkheden die hun leerlingen hebben. Uiteraard zitten aan de financiële bijdrages wel strenge regels gebonden. Zo moet een computer door een school verplicht worden gesteld, en moet de leerling geen mogelijkheid hebben om deze kosteloos via de school zelf te regelen.[l]